V Sasku klesá nezaměstnanost

4. duben 2012

Našim saským sousedům se daří. V březnu jim opět ubylo lidí bez práce. Nezaměstnanost mají sice bezmála jedenáct procent, ale rychle klesá. V březnu dokonce nejrychleji ze všech spolkových zemí.

Saský ministr hospodářství Sven Morlok pro Dresden Fernsehen řekl, že podle nejnovějších prognóz by příznivý vývoj měl dál pokračovat. Hospodářství se má dařit a na saském trhu práce budou prý v příštích měsících potřeba další pracovní síly. V současnosti je v Sasku dvacet tři tisíc nezaměstnaných a téměř dvacet tisíc volných pracovních míst.

V Drážďanech by prý v budoucnu mohly stát větrné elektrárny. Město totiž málo využívá obnovitelné zdroje energie. V celkové spotřebě proudu tvoří alternativní energie jen tři procenta, přitom podle plánů německé vlády by do roku 2050 měla veškerá německá energie z osmdesáti procent pocházet z obnovitelných zdrojů. Tedy z větru, biomasy, vody, geotermální energie nebo slunce. Výměna zdrojů energie přijde na desítky milionů eur. O náklady se podělí drážďanská samospráva a výrobci energie. I když v konečném důsledku je zaplatí občané ve formě vyšších cen energie, píše Sächsische Zeitung.

Saští studenti chtějí víc učitelů, píše opět Sächsische Zeitung. Tisíce mladých lidí kvůli tomu minulý týden vyšly do ulic saských měst. V Sasku se totiž tak jako všude v Evropě musí šetřit. Kvůli škrtům v oblasti školství se budou propouštět učitelé. A právě proti tomu se žáci ozvali. Varují před přeplněnými třídami a nekvalitní výukou. Učitelé jsou přístupem žáků pochopitelně nadšeni.

Spustit audio