V Safari Parku Dvůr Králové vyrůstají dvě krásná mláďata v přírodě už vyhubeného lva berberského

2. říjen 2021 09:15

Ve dvorském safari parku vodí v těchto dnech na malé procházky pyšná Khalila svá dvě nejmladší mláďata. Samička i sameček vzácného lva berberského mají necelé tři měsíce, dobře prospívají a tak dělají zooložce Gabriele Linhart jen radost. Dokonce tvrdí, že jim snadno odpouští i sourozenecké pošťuchování. 

Čtěte také

S redaktorkou Danou Voňkovou a s nezbytnou vysílačkou se za lví rodinkou teď vypravte s námi.

Safari Park Dvůr Králové se chlubí dvěma zdravými lvy berberskými. Lvice Khalila je porodila 20. července. Jak prokázala kontrola, jde o samce a samici.

Zkušená matka se o potomky pečlivě stará a jejich vývoj probíhá zcela dle předpokladů. Ve skutečnosti Khalila porodila tři mláďata, jedno však přišlo na svět s rozštěpem patra, což je neslučitelné se životem.

Za slunečného počasí chodí matka s mláďaty na dvorek lvího výběhu. Zbytek smečky je k vidění při projížďce Afrika truckem, vlastním autem, případně z vyhlídek na Lví safari.

Čtěte také

Lev berberský, kterého chová Safari Park Dvůr Králové, už z volné přírody zcela vymizel. V minulosti obýval tento velký poddruh lva pustinného severní Afriku. Právě tam, ve zvěřinci marockého krále, přežily desítky lvů, jejichž mláďata se postupně rozšířila do zoologických zahrad.

Chov lva berberského v licencovaných zoologických zahradách se řídí doporučeními koordinátora Evropského záchovného programu (EEP). Ten doporučuje spojování vhodných jedinců a přesuny nebo umisťování mláďat či případná managementová opatření chovu.

Cílem je dosáhnout co nejvyšší genetické pestrosti populace lvů berberských v lidské péči. Právě tyto kroky jsou zásadní pro přežití tohoto druhu do budoucnosti.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související