V rychnovském muzeu chtějí letos dokončit digitalizaci fotografií. Pracují na ní už několik let

4. březen 2019 09:32

Už několik let pracují v rychnovském muzeu na digitalizaci fotografií. Zabývá se jí hned několik pracovníků, kteří ji chtějí dokončit ještě letos. Co taková práce obnáší a proč se do ní v muzeu pustili, o to se zajímala reportérka Jana Házová.  

Zvuk moderního scanneru je v rychnovském muzeu slyšet poměrně často. I když už pomaličku doznívá.

Tereza Vinterová pracuje také na digitalizaci. Kolik fotografií je vůbec v rychnovském muzeu vlastně uloženo?
„Celkově je to asi přes 10 000 papírových fotografií a vedle toho ještě také přes 10 000 negativů, skleněných nebo filmových."

Prvorepubliková budova bývalého kina v Rychnově nad Kněžnou se mění na novou knihovnu

Budova bývalého kina v Rychnově nad Kněžnou se mění v novou knihovnu

Pouze z venku je zřejmé, k čemu sloužila budova bývalého kina v Rychnově nad Kněžnou. Na fasádě je to totiž ještě stále napsané. Uvnitř už ale kino připomíná jen máloco. Ve stavebním prachu jezdí malý bagr, zmizel balkon  a v místech, kde sedávali diváci je místo podlahy velká díra. Stavbaři i v mrazivém počasí pracují na jedné z největších investičních akcí města.

Proč přistoupilo muzeum k digitalizaci?
„Má to několik důvodů. Jednak nám to mnohem usnadňuje práci, protože nemusíme chodit hledat každou fotografii do krabice a vidíme je přímo z počítače. Čímž jsou současně ony sbírky chráněny. Nemusíme je stále brát do rukou, takže zůstávají krásně uložené."

Můžeme se podívat, jak a kde jsou v muzeu uloženy fotografie? Protože každý asi máme doma snímky uložené ve fotoalbech nebo v nějakých krabicích.

Skříň už otevírá Marie Homolková. Je tam uložena velká spousta krabic s fotografiemi.
„Tady máme větší fotografie. Tyto už jsem scannovala. Je to taková směs místních fotografií. Například Studánka, ve Včelném. Zkrátka staré snímky, které se k nám dostaly od někoho, kdo je už doma nepotřeboval a dal je do muzea. Byly zapsány a mají své evidenční číslo."

V rychnovském muzeu chtějí letos dokončit digitalizaci fotografií

A Marie Homolková ukazuje další krabici: „Zde jsou skleněné fotografické desky. Ty se ale nemohou dávat přímo do scanneru, musí se ofocovat."

V rychnovském muzeu chtějí letos dokončit digitalizaci fotografií

Jak se zjistí, co je konkrétně na snímku a z jakého roku fotografie pochází?

„Většina fotografií se k nám dostává už identifikovaná. Ale v poslední době jsme scannovali skleněné negativy u kterých jsme často vůbec nevěděli odkud pocházejí a co na fotografii je. To pak určujeme podle různých detailů. Například podle čísla popisného na domě, nebo když je na snímku kostelíček, tak jsme schopni poznat vesnici a tak dále. Už se můžeme většinou něčeho konkrétního chytit," vysvětluje Tereza Vinterová.

Digitalizace papírových fotografií v rychnovském muzeu je už hotová. Zbývá dokončit skleněné negativy. A následovat bude práce na těch filmových.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související