V Rychnově nad Kněžnou budou stěhovat knihovnu, přes 100 000 svazků. Město postavilo novou

31. leden 2020 10:04

V Rychnově nad Kněžnou si několik týdnů nepůjčíte knížky v tamní knihovně. Připravuje se totiž její stěhování. Město nechalo za přibližně 95 milionů korun přestavět nevyužívané kino na novou knihovnu. Do ní pracovníci v příštích dnech nastěhují více než 100 000 svazků.

„Právě rozměřujeme naučnou literaturu podle jednotlivého třídníku, abychom až přivezeme knížky věděli, kam kterou knihu zařadit," říká Lenka, pracovnice knihovny, která se svoji kolegyní plánuje, kam svazky v nové budově uloží. Čas na to mají do pondělí, kdy přijede stěhovací firma. Ta ke stěhování použije velké kontejnery.

V Rychnově nad Kněžnou budou stěhovat knihovnu. Město postavilo novou

Podle vedoucí knihovny Naděždy Kaločové bude nejsložitější rovnání knih.
„My budeme knihovnu jakoby ladit. To znamená, že budeme rovnat fond pro čtenáře a potom také narovnat sklad. Protože ve skladu jsou knížky podle čísel, tam se to musí celé přerovnat. To bude dost náročné. Ale těšíme se na nové prostory."

Čtěte také

Radnice novou knihovnu nechala přestavět ze starého kina v minulém roce.

Co v ní lidé po otevření najdou, popisuje jednatel společnosti Kultura v Rychnově nad Kněžnou Karel Štrégl.
„Kromě knih najdou čtenáři úplně novou čítárnu, najdou tady také multifunkční sál, který si bude moci kdokoliv pronajmout. Je tam docela slušná zvuková i světelná technika. Je tam mobilní elevace s kapacitou 80 míst. Dají se tam dělat přednášky, besedy, koncerty pro menší kapely. Designově je vše nastaveno tak, aby každý, kdo sem přijde, měl z toho hezký pocit."

Otevření nové knihovny je předběžně plánováno na konec března.

autoři: Vojtěch Krátký , baj
Spustit audio

Související