V reprintu vychází Federova učebnice hebrejštiny

7. leden 2007

Dr. Richard Feder byl bezesporu jednou z nejvýznamnějších židovských náboženských a kulturních osobností 20. století. Narodil se roku 1875 ve Václavicích u Benešova. Vystudoval filosofii v Praze a rabínský seminář ve Vídni, jako rabín působil na několika místech, nejdéle v Kolíně. V roce 1942 byl deportován do Terezína. Dožil se osvobození, ale prakticky celá jeho rodina včetně manželky a dětí zahynula. Roku 1953 se stal moravským rabínem a o sedm let později byl zvolen vrchním rabínem českých zemí. Rabín Feder zemřel v požehnaném věku 95 let v listopadu 1970.

Během svého života napsal mnoho článků, pojednání a knih, mimo jiné i učebnici hebrejštiny pro mládež nazvanou "Haleluja". Poprvé vyšla roku 1910 a nyní vychází znovu.

"Haleluja" je učebnice nadčasová. Dvacet šest let po svém prvním vydání, krátce před vypuknutím druhé světové války, se její první díl dočkal ilustrací Ludvíka Hermanna. V terezínském ghettu, uprostřed každodenních útrap, nabyla knížka i Federova výuka hebrejštiny nejhlubšího smyslu. Zde se také opět sešli autor s ilustrátorem a plánovali další spolupráci po skončení války. Ludvík Hermann se však z koncentračního tábora nevrátil, tak jako mnozí, kteří se z Federovy učebnice učili prvním hebrejským slovům a modlitbám. Knížka se však zachovala a v době komunistického útlaku dobře posloužila při výuce hebrejštiny dalším generacím.

Nápad znovu vydat učebnici vznikl právě při výuce z této učebnice. Ti, kdo drželi v ruce její staré vydání, si dobře uvědomovali její význam: Pokud vyjde znovu, bude sloužit k uctění památky těch, kterým bylo učení a předávání hebrejštiny znemožněno. Současně však učebnici rabína Federa ocení i téměř století po jejím vzniku každý, kdo chce proniknout do biblické hebrejštiny. Ani z obsahového hlediska totiž neexistuje důvod, proč by jedinečná učebnice měla zůstat zapomenuta v knihovnách prarodičů. Pro svou názornost je ideální pro začátečníky, ale stejně dobře i pro ty, kteří neznají cizí jazyky a nemohou se proto učit hebrejštinu z cizojazyčných učebnic. Federova učebnice je vhodná pro děti, dospělé i samouky. Může posloužit všem, kdo se chtějí navrátit ke svému židovství a židovské víře.

Logo

Nové vydání - reprint původní předválečné edice - je navíc i krásným knižním dílem, citlivě upraveným jak v hebrejském, tak českém jazyce. Bylo přihlédnuto k autorovu pojetí v obou těchto jazycích a upraveno bylo pouze několik výrazů, které by v dnešní době nebyly srozumitelné.

Dva díly učebnice biblické hebrejštiny "Haleluja" vycházejí zásluhou několika nadšených jedinců a neméně zapáleného nakladatele, za podpory Nadace Židovské obce v Praze. Iniciátorkou byla Jana Pivoňková, jejíž obrazy zdobí titulní strany obou dílů, nakladatelem se stal docent Zdeněk Susa ve svém stejnojmenném nakladatelství ve Středoklukách. Učebnice lze koupit v knihkupectví Fišer v Kaprově ulici, v Antikvariátě v Široké ulici i v knihkupectví Kalich v Jungmannově ulici. A samozřejmě je lze objednat u všech dalších knihkupců.

autor: Jana Pivoňková
Spustit audio