V rámci Víkendu otevřených zahrad se pojďte podívat do přírodní Sbírkové zahrady na Zdobíně

12. červen 2021

Pod patronací Národního památkového ústavu se o tomto víkendu opět otevřou i veřejnosti běžně nepřístupné zahrady a parky. A to buď historického významu, nebo s ekologickým přístupem hospodaření, nevšedním designem, dendrologickou sbírkou či zajímavým příběhem. 

Dnes a zítra je také otevřena i výjimečná Sbírková zahrada na Zdobíně, které byl roku 2018 dokonce udělen certifikát takzvané „Přírodní zahrady". Hosty její majitelky Šárky Kuhnové jsme teď spolu s redaktorkou Eliškou Pilařovou.

Čtěte také

Co je to vlastně přírodní zahrada? K tomu, že je sbírková, patří, že bychom mohli chodit od jednotlivých stromů ke keřům, a vše má svůj příběh. Ale co představuje "přírodní" zahrada?

„Nesmí se tu používat pesticidy ani herbicidy, měly by být používány pouze přírodní záležitosti. I když hrabanka nebo rašelina je také přírodní věc, ale na přírodní zahradu také nepatří. Protože krademe přírodní zdroje."

„Přírodní zahrady se zakládají na tom, že se neničí příroda okolo nás, ale děláme si přírodu tady doma."

Staré schodiště a zídky, vysokánské borovice a obrovský modřín, na kterém bydlí pávi. Strom s malými strakapoudy, altán, trávníky a divoké prostory, hmyzí domečky, závěje orlíčků a pivoněk. Na 200 druhů léčivých bylinek a přes 100 druhů azalek.

Čtěte také

„To je maminčina srdcovka, ona tady všechny azalky a rododendrony nasázela. Vždy říká, že tady má své malé Průhonice."

Poradíte, když za vámi někdo přijde a popíše, jakou má zahradu a co vy na ní měl rád?
„Určitě, moc ráda."

Všechno, co tu je, tak je pro zájemce k mání, je odolné, otužilé, pěstované venku a bez hnojiv. Tak se vše dobře ujme. Ale přeci jen, dá to pořádnou práci.

Jakou rozlohu má tato zahrada?
„6 500 metrů čtverečních. Máme zahradu rozdělenou do několika částí. Okrasná nebo užitková. A co se trávy týče, tak maminka vždy říkala, že to chce osm hodin poctivého sekání."

Čtěte také

Přírodní zahrada na Zdobíně sousedí s lesem.
„Je to 130 let starý borovicový les."

A co páv, kterého má zahrada ve znaku?
„To je náš Románek."

„A když dozrají třešně, tak sklízíme spolu se špačky a ořechy zase s veverkami. To jinak nejde, každý je tu vítán, jsme v přírodní zahradě."

A vítány jsou i školy nebo školky, stačí se domluvit. A o tomto víkendu je Sbírková zahrada ve Zdobíně otevřena i bez domluvy. Je přístupná každému příchozímu, kdo chce poradit, kdo by si chtěl odnést například nějaké bylinky či levanduli.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.