V rámci festivalu Jeden svět se lidé v Polici nad Metují těší na projekci ve venkovním prostředí

21. květen 2021 08:24

Lidé v Polici nad Metují na Náchodsku po roce zažijí skutečné festivalové dění. Začíná tam totiž festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Oproti loňskému roku nabídne projekci ve venkovním prostoru před Muzeem papírových modelů. Diváci se tam poprvé mohou sejít právě dnes večer. 

Čtěte také

Organizátoři festivalu Jeden svět v Polici nad Metují Pavlína Binková a vedoucí Muzea papírových modelů Pavel Frydrych se právě domlouvají na tom, jak přesně bude vypadat letošní produkce.

Protože se musí vycházet z toho, co je v současné době platné a povolené. Ovšem zároveň chtějí oslovit lidi a umožnit jim sledování festivalu.
„Budeme mít čtyři venkovní projekce ve dvou následujících víkendech, vždy v pátek a v sobotu. Což je pro nás také nová zkušenost. Tím spíš, že jsme si vlastně vybrali termín, kdy jsou dlouhé dny v roce. Takže tomu musíme přizpůsobit i čas promítání."

Čtěte také

Kolik se sem vůbec vejde lidí, na tento plácek?
„Pokud budeme dodržovat všechna nařízení, tak jsme na kapacitě nějakých 50 osob. A pokud bychom mluvili o tom, kolik lidí se sem dostalo nejvíc na projekci, tak jsme tu měli asi 160 diváků. Ale to už tady opravdu nebylo kudy projít."

Jak jsou organizátoři připraveni na dodržování veškerých nařízených opatření?
„Máme samozřejmě objednané respirátory pro případ, že by si je návštěvníci sami nedonesli. Máme také objednané antigenní testy, především pro nás samotné, budeme se vždy před projekcí testovat."

„Ale pokud by přišel nějaký divák a neměl potvrzení o tom, že byl očkován, ani že mu byl proveden test, tak si může test provést tady na místě. Ale věříme, že to budou spíš výjimečné případy."

Z festivalu Jeden svět, který se v Polici nad Metují uskutečnil v roce 2020

„V souvislosti s těmi nařízeními tak nejabsurdnější problém, který jsme tady řešili, bylo sehnat dostatek židlí. Protože lidé musí mít mezi sebou rozestupy, nemůžeme tam dát lavice."

Tady se rozhodli festival uspořádat navzdory všem překážkám této doby. A je to jedna z mála akcí, které se u nás konají.
„Bylo to trošku riziko, protože jsme měli program festivalu hotový před měsícem a půl. Říkali jsme si, že se určitě do té doby pravidla rozvolní. Ale přiznám se, že ještě před týdnem jsme si mysleli, že se ty projekce nebudou moci uskutečnit."

Čtěte také

„Kromě toho, že festival Jeden svět probíhá online a všech 101 filmů je dostupných na online platformě, tak budeme moct nabídnout i kulturní zážitek tak, jak jsme na ně bývali zvyklí."

Teď by to chtělo i trošku teplejší počasí. Zatím to vypadá, že na první projekci bude pršet.
„Budeme mít samozřejmě připraveny stany, které budou diváky i techniku chránit před případným deštěm."

„Ostatně první promítaný film je o otužování a překonávání sama sebe. Takže to bude možné tematické k těm klimatickým podmínkám, které nás čekají," dodává s úsměvem Pavlína Binková.

Program letošního festivalu Jeden svět v Polici nad Metují na Náchodsku začne v pátek 21. května ve 20:00 hodin před místním Muzeem papírových modelů.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související