V rámci akce RAJEC policie ve věznici Valdice přeťala „pašerácké toxichapadlo"

31. leden 2020 15:27

Policisté v tomto týdnu v úzké spolupráci s vězeňskou službou učinili přítrž drogové trestné činnosti a přeťali další „pašerácké toxichapadlo", a to v rámci akce s názvem RAJEC. Výsledkem je osm trestně stíhaných osob, jak z řad odsouzených, tak i civilistů. 

Od září loňského roku se kriminalisté územního odboru Jičín spolu s vězeňskou službou a kriminalisty Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje zaměřili na drogové delikty, které byly spojené s věznicí Valdice.

Čtěte také

Důkladným prověřováním a zjišťováním tras zásilek dodávaných odsouzeným do věznice byl odhaleno několik osob, které se na této promyšlené trestné činnosti podílely. Kriminalisté sbírali od září veškeré poznatky vedoucí k objasnění této trestné činnosti související s předmětnou věznicí. Dne 28. ledna 2020 v ranních hodinách do věznice Valdice vstoupili.

Ve stejný čas se akce RAJEC rozběhla i na dalších čtyřech místech po celé České republice

Výsledkem několika souběžně provedených domovních prohlídek byly zajištěné léky, omamné a psychotropní látky, transdermální náplasti ale i opiáty. Kriminalisté zajistili i předměty sloužící k transportu těchto látek, konkrétně šlo o igelitové tašky, obaly od fixů či speciálně vyztužené a upravené obálky pro distribuci transdermálních náplastí.

Pašovali drogy do věznice

Zakázané látky však byly v rozdrcené podobě transportovány i v uzavřených jednorázově použitelných sáčcích s rozpustnou směsí kávy. V jednom případě byl zajištěn i miniaturní mobilní telefon, který byl určen k transportu do věznice.

Policie obvinila osm lidí, čtyři vězně a čtyři jejich známé

Několik desítek policistů tak 28. ledna 2020 objasnilo rozsáhlou drogovou trestnou činnost, která se odehrávala na území několika krajů, a měla přímou spojitost s věznicí Valdice. Výsledkem je obvinění osmi osob, z nichž čtyři jsou již odsouzení a ve Valdicích si vykonávají trest odnětí svobody a čtyři osoby jsou z řad civilistů.

Čtěte také

Všechny tyto osoby, mezi nimiž jsou i dvě ženy, se měly dopouštět jak drogových deliktů, tak i trestné činnosti maření výkonu úředního rozhodnutí. Šesti osobám hrozí v případě uznání viny až pětiletý trest odnětí svobody a dvěma osobám, které se této trestné činnosti měly dopouštět opakovaně, hrozí v případě uznání viny až desetiletý trest odnětí svobody, přičemž jedna osoba je od včerejšího dne stíhaná vazebně.

Osoby, které se v obecné míře na této trestné činnosti podílejí, se rekrutují především z řad rodinných příslušníků a blízkých osob odsouzených. Případ není zcela uzavřen, kriminalisté nevylučují, že počet obviněných osob ještě stoupne.

V této souvislosti kriminalisté děkují za poskytnutou součinnost valdické vězeňské službě.

autor: baj | zdroj: Policie České republiky
Spustit audio

Související