V přírodním parku Orlice u Hradce Králové poletují vážky i vzácní ledňáčci

17. červen 2016
Česko – země neznámá

Řeka Orlice nedaleko Hradce Králové, v místě, kde se stékají Divoká a Tichá Orlice, je z přírodního hlediska unikátní území, které si stále zachovává svůj původní ráz. Meandrující řeka tu vytváří zátoky a písčité nánosy, jinde zase strhává břehy. Jde nejen o malebnou krajinu, ale také místo, kde žije mnoho rostlinných i živočišných druhů.

Na horních tocích zahrnuje přírodní park nivu širokou jen několik desítek metrů, na dolním toku se výrazně rozšiřuje. Krajinný charakter se mění od podhorského k typicky rovinnému s množstvím starých říčních ramen.

Orlice je jednou z posledních českých řek, jejichž koryto nebylo v nížinné části na dlouhých úsecích regulováno. Proto se zde dodnes tok přirozeně vyvíjí, vznikají nové průpichy a mrtvá ramena a dochází také k pravidelným záplavám, které se opakují i víckrát za rok. A to zejména v posledních letech, kdy byl odlesněn hřbet Orlických hor.

Louky kolem břehů proto fungují jako suchý poldr, o kterém se hovoří v souvislosti s klimatickými změnami a ochranou proti povodním. Naši předkové znali a respektovali živoucí řeku, která se čas od času rozlije do těchto luk, a proto je využívali pouze pro pastvu a svá obydlí stavěli jinde.

Taková louka dokáže pojmout veliké množství vody, říční koryto má při velké vodě hloubku až sedm metrů. Tyto poldry dobře chrání Hradec Králové před povodněmi.

Drahokam našich vodních toků – ledňáček říční

Přírodní koryto řeky vytváří soustavu živých meandrů a říčních ramen, která obklopují mokřiny, louky a zbytky lužních porostů, čímž vytváří přirozené prostředí zejména pro hnízdění mnoha druhů ptactva. Před několika lety jich tu přírodovědci napočítali na 79 druhů. Kromě poměrně běžných druhů jako jsou špačci, drozdi, ale také čápi, tu žijí třeba pisík obecný, kulík říční, konipas, čejka chocholatá či chrástal polní.

Peřej na Orlici

V břehových porostech Orlice hnízdí slavík obecný, ale především nejcennější z našich vodních ptáků – ledňáček říční. Svůj domov, noru, si staví v kolmých březích, které mu meandrující a stále se proměňující řeka vytváří. Stržený písčitý břeh je ideálním místem, ve kterém si ledňáček vytvoří malý otvor. Podle trusu může i laik rozpoznat, že je nora obývaná tímto drobným ptáčkem.

Spatřit ho na vlastní oči ale vyžaduje trpělivost. Při čekání na ledňáčka se ale rozhodně nemusíte nudit, protože i luční porost nebo mnoho druhů hmyzu, zejména vážek patří k cennému ekosystému, který přírodní park Orlice nabízí.

Spustit audio