V přírodní rezervaci Netřeb na Domažlicku objevíte hradní zříceninu i stáda daňků

7. únor 2024

Do přírodní rezervace Netřeb v Plzeňském kraji se můžete vydat z obce Kanice na Domažlicku. Kromě zříceniny stejnojmenného hradu v ní najdete i řadu přírodních zajímavostí. Turistům představuje svět starých tisů, zajímavých rostlin a mechů a v neposlední řadě v ní tišší návštěvníci mohou potkat i daňky.

„Ten lesní komplex byl neudržovaný a zarostlý netříbeným porostem. Od toho vznikl název Netřeb,“ vysvětluje původ názvu přírodní rezervace referent z úseku ochrany přírody a krajiny Krajského úřadu Plzeňského kraje Václav Spurný.

Hrad, který se v rámci rezervace nachází, byl postaven počátkem 14. století. Z hradu opevněného příkopem lámaným ve skále se dodnes dochovaly jen zbytky stavby, která sloužila jako obranná věž a zároveň obytné stavení. Dále se dochovalo torzo hradby na západní straně. „Na svazích okolo hradu můžeme pozorovat zbytky původního tisového porostu, což je asi dvě stě tisů. Jejichž stáří se odhaduje na šest set až osm set let,“ dodává Václav Spurný.

Samotná přírodní rezervace se rozkládá na poměrně rozsáhlém území o velikost přibližně 13 hektarů. „První vyhlášení rezervace proběhlo již roku 1933. Předmětem ochrany byly staré tisy ve smrkovém porostu kolem zříceniny hradu Netřeb. Mimo jiné tam můžeme v bylinném patře najít různě vzácné druhy rostlin, jako je například jaterník trojlaločný, černýš hajní, lilie zlatohlávek a podobně,“ vyjmenovává pracovník úřadu.

Tis červený je přitom zvláště chráněný druh, který se nachází v kategorii silně ohrožený. Je to stálezelený keř, případně deset až dvacet metrů vysoký strom. Dnes se využívá spíše v okrasných zahradách. „V dřívějších dobách to bylo takzvané nezničitelné stavební dříví. Hodně se používal na luky a kuše, jelikož jeho dřevo je velice houževnaté. Anebo také na nábytek. Na tomto území je zároveň vyhlášena evropsky významná lokalita, kde je předmětem ochrany dvouhrotec zelený, což je dvoudomý dlouhověký mech,“ doplňuje odborník.

V přírodní rezervaci je šance narazit také na zvěř. Zejména na daňky. „Bohužel pro ochranu přírody musíme konstatovat, že se tady dančí zvěře vyskytuje opravdu hodně a působí nám velké škody,“ říká Václav Spurný. Pokud se tedy v lokalitě budou turisté pohybovat tiše, mohou daňky spatřit na vlastní oči. V období říje je dokonce mohou i zaslechnout: „Samci se ozývají takzvaným rocháním, což je poměrně hlasitý zvuk.“

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio