V Praze začíná výstava židovských pohlednic

25. květen 2007

Pozoruhodná výstava židovských pohlednic z let 1883 - 1940 bude v neděli zahájena v pražské Jeruzalémské synagoze, kde ji bude možné navštívit až do 3. října 2007. Vystavené pohlednice pocházejí ze soukromé sbírky.

Pohlednice se židovskou tematikou patří mezi ty nejkrásnější. Kromě své dobové krásy jsou nositeli nesmazatelného smutku. Zrcadlí se v nich svět, který byl téměř zničen a skoro beze stop se ztratil. Tento svět ale žije dál právě na dobových pohlednicích a fotografiích.

Postavy na ulici v rumunském městě Vişeu de Sus

Záměrem autorů výstavy je představit veřejnosti poměrně málo známý, ale o to významnější, tematicky a žánrově nesmírně rozmanitý historický materiál, jakým jsou staré židovské pohlednice z doby před 70 až 120 lety. K tomuto účelu autoři projektu vybrali přes 300 exemplářů nejen z Čech, ale i z ostatních zemí Evropy, uspořádaných do 20 tématických souborů. Dokumenty zahrnují období 1883 - 1940. Nejvíce jsou na výstavě zastoupeny motivy místopisné - synagogy, další památné budovy, místa a židovské hřbitovy. Druhá polovina vybrané kolekce dokumentuje nejrůznější oblasti židovského života - jde o pohlednice z ghett a židovských ulic, výrazné tváře, typická židovská povolání. Další si všímají tradičních motivů židovských svátků a náboženského života, důležitých událostí života jednotlivce. Výstava, která dokumentuje nejrůznější oblasti židovského života, se soustřeďuje především na pohlednice z Čech, Moravy a Slezska, ale také z regionu střední a východní Evropy.

Svatební tanec

Velká muzea dlouho sbírání pohlednic nevěnovala dostatečnou pozornost. Soukromé sběratelství pohlednic má naopak dlouhou tradici. Mezi nejzajímavější sbírky pohlednic patří sbírka židovských pohlednic Františka Bányaie: "Když se zadívám na pohlednice ze své sbírky, mám pocit, že to není svět ztracený, je pouze minulostí a každá pohlednice neopakovatelně zachycuje dny dávno minulé".

Kežmarok

Výstava bude otevřena od 27. května do 3. října 2007, denně kromě sobot a židovských svátků od 13.00 do 17.00 hod. Adresa: Jeruzalémská synagoga, Praha 1, Jeruzalémská ulice 7.

Portrét jinocha
Spustit audio