V Praze se v úterý pokusil upálit šestadvacetiletý muž

2. duben 2003

Šestadvacetiletého těžce popáleného muže nalezla v úterý před půlnocí obsluha čerpací stanice v Chlumecké ulici v Praze 9. Muž si koupil pětilitrový kanystr, načerpal do něj benzín a odešel za místní trať, kde se chtěl upálit. Podle mluvčí Policie ČR Ivy Knolové utrpěl popáleniny na 85 procentech těla. Záchranáři jej převezli do nemocnice. Motiv jeho činu policisté neznají.

Záchranná služba se o tragédii dozvěděla čtvrt hodiny před půlnocí. Její mluvčí Marek Uhlíř uvedl, že lékař byl na místě za čtyři minuty. Na místě zjistil, že muž utrpěl popáleniny prvního až třetího stupně na 70 procentech těla. Lékař podle Uhlíře nevyloučil, že je muž psychicky nemocný. Záchranáři jej převezli do Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Primář tamní popáleninové kliniky Ludomír Brož řekl, že muž má hluboké popáleniny třetího stupně rozptýleně po celém těle, dá se předpokládat, že jsou zasaženy i plíce. "Stav pacienta je kritický. Je napojen na dýchací přístroj a udržován v umělém bezvědomí," uvedl. Lékaři podle Brože zahájili okamžitě protišokovou léčbu a na popálených plochách provedli uvolňující nářezy. Pacient dostává infuze. "Prognóza je velmi nejistá," zhodnotil situaci primář.

Spustit audio