V Polsku se šíří africký mor prasat. Veterinární správa v česko-polském pohraničí rozšířila odlov

2. prosinec 2021 15:31

Státní veterinární správa výrazně rozšířila oblasti s intenzivním odlovem divokých prasat podél hranic s Polskem. Cílem je zabránit šíření afrického moru prasat. Území s mimořádným režimem je aktuálně pětkrát větší než dřív. Myslivci v něm dostanou vyplacené zástřelné 2000 korun za ulovená divoká prasata a 3000 odměnu za nalezené uhynulé kusy.

Kterých oblastí Královéhradeckého kraje se novinka vydaná veterinární správou týká?

Čtěte také

Intenzivní odlov se od minulého listopadu týkal rizikových oblastí Libereckého a Ústeckého kraje - rozhodlo se o tom po jednání ústřední nákazové komise. Teď je oblast výrazně větší - týká se honiteb o rozloze okolo 7200 km².

Z Libereckého kraje teď pokračuje dál podél česko-polské hranice na východ a ta hranice vede přes Vrchlabí a Trutnov do Úpice, dále přes Českou Skalici do Velké Jesenice, Bohuslavic, Dobrušky, přes Rychnov nad Kněžnou do Vamberka a pokračuje ve směru na Žamberk do Pardubického kraje.

To území ohraničují přesně dané silnice, jejich čísla je možné dohledat například na webu Státní veterinární správy.

Jaká opatření ve zmiňovaných oblastech platí?

Čtěte také

Je jich celá řada. To hlavní je asi to, že všem uživatelům honiteb nebo oprávněným účastníkům lovu se nařizuje intenzivní celoroční lov prasete divokého, bez ohledu na věkovou kategorii a pohlaví. K lovu je možné využít nejrůznější pomůcky - třeba umělé osvětlení.

Myslivci následně musí z každého uloveného zvířete odebrat vzorek krve, vyplnit žádanku na laboratorní vyšetření a vzorek odevzdat. Cílem opatření je především snížit populaci divokých prasat. Myslivce o to požádal ministr zemědělství v demisi Miroslav Toman, podle něj může mor populaci prasat úplně zdecimovat.

Jak nebezpečný je vlastně zmiňovaný africký mor prasat? Hrozí nebezpečí i lidem?

Čtěte také


Podle webu Státní veterinární správy je africký mor velmi nebezpečné a nakažlivé onemocnění. Při nakažení prase téměř jistě uhyne. Léčba neexistuje, není k dispozici účinná vakcína a to významně komplikuje možnosti prevence. Virus afrického moru prasat je velice odolný, třeba i vůči nízkým teplotám a vysušení, v mraženém mase přežívá i několik let.

Na člověka se mor nepřenáší, může ale ovlivnit velkochovy prasat. Třeba v Německu se mor letos objevil v chovu s více než 4000 prasaty. Nemoc už ohrožuje chovatele po celém světě a nedaří se ji zastavit.

Spustit audio

Související