V polickém benediktinském klášteře vznikají nové expozice. A objevila se krásná, původní podlaha

3. říjen 2021 09:01

Muzeum v Polici nad Metují začalo s přípravami prostor pro nové expozice. Jde o dvě velké místnosti s klenutým stropem v budově benediktinského kláštera. Řemeslné práce přinesly jedno velké překvapení v podobě původních podlah, které byly desetiletí ukryté pod krytinou. 

Čtěte také

S Drahomírou Večeřovou, správkyní Muzea v Polici nad Metují, vstupujeme do jedné z místností, kde býval depozitář. Ten už je ale odstěhovaný a teď se tady pracuje. Jak to tady bude v budoucnu vypadat?

„Původně jsme mysleli, že bychom na podlahu, která zde byla, dali pouze prkna. Ale nedalo nám to, zvedli jsme ty dřevotřískové desky a odkryla se nám krásná, zachovalá, původní parketová podlaha."

Nejedná se však o klasické parkety, jak je všichni známe. Jsou totiž uloženy do kříže. Jak jsou staré?
„Myslíme si, že jsou z konce 19. století. Takže práce se vyvíjí maličko jiným směrem, než jsme si mysleli. Ale ten objev nám udělal velikou radost. Že můžeme zachovat původní podlahu."

Čtěte také

Jsme v jedné z místností benediktinského kláštera v Polici nad Metují, která už sama o sobě nabízí hezký pohled do historie. Protože jde o prostory s krásným klenutým stropem.

„Budoucí expozice zatím vzniká. Jelikož se jedná o dvě místnosti, tak máme představu, že by mohla být v jedné místnosti církevní tématika a v další potom dějiny města."

Prostory tedy mají k budoucí expozici teprve nakročeno.
„Vše jsme vyklidili, ale co tady zůstane, tak je dominanta, což jsou kachlová kamna také z konce 19. století. Zde by měly být umístěny církevní předměty. Nedaleko v Suchém Dole bylo mariánské zjevení a tak i tomu bychom chtěli věnovat část této expozice."

Čtěte také

Nacházíme se v benediktinském klášteře, znamená to, že expozice se bude věnovat především jim?
„Bude o všech církvích, které zde na Policku působily."

Co je vlastně zapotřebí k tomu, aby mohla vzniknout nová muzejní expozice v úplně prázdných místnostech?
„Museli jsme si nechat vypracovat projekt, chtěli bychom zde už mít také nějaké moderní, interaktivní prvky. Aby to nebyl pouze přehled dějin, ale abychom nalákali i mladší návštěvníky na něco nového, možná trochu unikátního, co se v okolí vůbec nevyskytuje."

Dvě nově vznikající expozice by návštěvníci Muzea v Polici nad Metují mohli vidět v místním benediktinském klášteře už v příští turistické sezóně.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související