V Polici nad Metují se rozšíří a zmodernizuje domov důchodců

22. září 2010

Kompletní přestavba čeká v nejbližší době Domov důchodců v Polici nad Metují na Náchodsku. Díky stavebním úpravám se zvýší komfort klientů domova a jeho kapacita se rozšíří o 22 lůžek. O náklady na úpravy objektu se podělí Královéhradecký kraj a ministerstvo práce a sociálních věcí. Dnešní budova polického domova důchodců nabízí svým klientům klidné a domácké prostředí, ale nevyhovuje již požadavkům standardů kvality sociálních služeb. Klienti domova jsou ubytováni až ve čtyřlůžkových pokojích bez samostatného sociálního zařízení. Po nákladné rekonstrukci a přístavbě, která je navržená jako čtyřpodlažní objekt, se ale vše změní. Kapacita domova se zvýší ze současných 42 na 64 lůžek. Bude zde 20 pokojů jednolůžkových, 19 dvoulůžkových a 2 trojlůžkové. Trojlůžkové pokoje budou sloužit nepohyblivým klientům.

Výběrové řízení na dodavatele stavby již bylo uzavřeno. Pokud nenastanou žádné komplikace, dělníci by mohli na stavbu nastoupit již v listopadu. Celá akce bude rozdělena do dvou etap. Nejdříve budou práce probíhat na přístavbě, kde najde domov 45 klientů. Součástí přístavby bude i kuchyně, jídelna, společenská místnost, skladovací prostory a technické zázemí. Stavba by měla být zkolaudována do listopadu 2009, pak se do ní přestěhují senioři ze stávající budovy.
Poté dělníci začnou s rekonstrukcí nynějšího objektu domova důchodců, všechny práce na něm by měly být hotové do konce dubna 2010. V této části domova vznikne 19 lůžek, prádelna, kotelna, šatny a ještě jeden spojovací výtah. "Veškeré práce budou prováděny za provozu stávajícího domova," uvedla ředitelka zařízení Věra Kašíková.
Domov důchodců v Polici nad Metují poskytuje své služby seniorům od září 1937. Leží v klidné části města. Patří k němu velká zahrada, která slouží k odpočinku, procházkám, posezením na lavičkách nebo i práci při pěstování a ošetřování květin. Budova domova je bezbariérová. Do domova dochází praktický lékař, oční lékař i psychiatr. Návštěvní hodiny jsou neomezené. "Snažíme se podporovat kontakty obyvatel se svými rodinami, veřejností. Rodiny si berou své příbuzné na víkendy a výlety, čehož si všichni velmi ceníme," dodala Kašíková.

Spustit audio