V Plzeňském kraji se loni narodilo nejvíce dětí za posledních několik let

4. leden 2018

Ve všech porodnicích v kraji přišlo loni na svět 5 953 dětí. To je o 67 více než předloni a nejvíce za posledních minimálně šest let. Vyplývá to z údajů, které nám poskytly jednotlivé porodnice.

Na počátku minulého roku bylo v Plzeňském kraji celkem šest porodnic. Nejvíce dětí přišlo v roce 2017 na svět v porodnici Fakultní nemocnice Plzeň, bylo to 3 350 dětí, to je více než polovina všech narozených v kraji. V největším zdravotnickém zařízení na jihozápadě Čech mezi novorozenci mírně převažovaly dívky, narodilo se také 65 dvojčat a jedna trojčata. Nejmenší novorozenec vážil kolem 600 gramů, nejtěžší měl přes pět kilo. Uvedla to mluvčí nemocnice Gabriela Levorová.

V květnu přišlo na svět nejvíce dětí

V soukromé Mulačově nemocnici to bylo 605 dětí, z toho 301 chlapců a 304 dívek. V porodnicích v Domažlicích, Klatovech, Stodu, a také v Rokycanech to bylo 1 998 dětí. Podle mluvčího krajských nemocnic Jiřího Kokošky se nejvíce dětí narodilo v květnu. Nejkratší doba od příjezdu matky do porodu byla 20 minut a nejvíce dětí v jeden den se narodilo 29. června v Klatovech, to bylo 9 holčiček. V Klatovech loni rodila své osmé dítě i maminka, která tam přivedla na svět i všech svých předchozích 7 dětí.

Podle mluvčí Mulačovy nemocnice v Plzni Evy Milerové nejčastěji děti dostaly jména: Jan, Adam, David, Matyáš, Viktorie, Eliška a Natálie. Ale rodiče volili i netradiční jména: Kryšpín, Jeroným, Lev, Mikeš, Vincent, Ariana, Dea, Mia, Polina nebo Cecília. V krajských nemocnicích převažovaly Elišky, Anny, Viktorie, Janové, Tomášové a Jakubové.

autoři: lum , jik
Spustit audio