V Písku otevřeli seniorský dům se 77 jednotkami

10. září 2009

Partnerství veřejného a privátního sektoru bylo ve středu několikrát zmiňováno při slavnostním otevření Seniorského domu Písek. Investice soukromé společnosti spolu s dotací Evropské unie totiž mnohonásobně zhodnotila majetek města a zvýšila kapacitu seniorských zařízení v regionu.

Město zůstane podle starosty Miroslava Sládka po dobu 15 let majitelem areálu a je také ručitelem za úvěr na polovinu ze 100 milionové investice: "Tento projekt lze opravdu zařadit mezi ojedinělé projekty. Město Písek vstoupilo do jednání s ryze privátní společností, která má odhodlání vstoupit do rizika nositele celého projektu. Kapacitou seniorského domu se jednoznačně dává najevo, že současná generace je ochotná a schopná se společně o problém postarat."

Seniorský dům Písek nabízí 100 lůžek v 77 jedno či dvoulůžkových klientských jednotkách s vlastním sociálním zařízením. Úhrady za ubytování, stravu a péči se v něm neliší od domovů obecních, krajských či státních.

Přihlášeno je 60 zájemců, prvních 20 se podle ředitelky Seniorského domu Písek Pavlíny Gavlaszové nastěhuje postupně v průběhu září: "Prvního klienta přijmeme v pondělí 14. září, při šetření ho vybraly sociální pracovnice. Nejdříve podepíše smlouvu, seznámí se s pravidly domova a od té chvíle to pro seniora bude nový domov."

Spustit audio