V Pilníkově na Trutnovsku se v kostele zbortil i strop kaple

24. září 2010

V Pilníkově na Trutnovsku se v minulých dnech zřítila další část kostela, tentokrát strop boční kaple. Klenba hlavní lodi se propadla již v lednu. V boční kapli se ještě do června scházeli věřící. Na záchranu památky ze 14. století nejsou peníze. "Na obnovu kostela bychom podle architektů a statiků potřebovali 46 milionů korun a alespoň dva miliony na jeho bezprostřední záchranu," řekl pilníkovský starosta František Hubáček.

Zatím ale peníze uvolnil jen Královéhradecký kraj, a to půl milionu korun na vyklizení sutin a podepření klenby lešením. Než však statici chrám zabezpečili, probořila se jeho další část.
Práce na záchraně kostela nepokračují, protože nejsou peníze. Žádost o grant z fondu Česko-německé budoucnosti neuspěla, a nyní se čeká, zda nepomůže ministerstvo kultury. "Církev do kostela, kam chodí pět lidí, peníze nedá, čeká na státní dotace, a s těmi je mnoho papírování. Snad kostel, který je už nyní plný puklin, nespadne dřív, než pomoc dorazí," řekl starosta.
Kostel, který patří mezi státem chráněné památky, je od podzimu roku 2004 zavřený. Hlavní příčinou jeho špatného stavu jsou podle Hubáčka otřesy vyvolané kamionovým provozem na silnici v těsné blízkosti kostela.

Spustit audio