V Pardubickém kraji vyhlásili stav hromadného postižení osob

2. březen 2021 16:47

V Pardubickém kraji vyhlásili kvůli kritické situaci v nemocnicích stav hromadného postižení osob.

V regionu už nejsou pro pacienty s covidem-19 volná žádná lůžka intenzivní péče a někteří pacienti leží na přistýlkách. Pardubický hejtman Martin Netolický (3PK/ČSSD) to dnes odpoledne řekl České televizi. Podle něj to znamená, že v případě potřeby hospitalizace nových pacientů s covidem bude kraj žádat o pomoc okolní kraje.

Mluvčí krajských nemocnic Kateřina Semrádová ČTK řekla, že v nemocnicích je nyní 501 pacientů s covidem-19, 69 z nich vyžaduje intenzivní péči. „Naše nemocnice vyčerpaly již veškeré kapacity jak své vlastní lůžkové péče, tak i takzvaných reprofilizovaných lůžek,“ uvedl Netolický.

O vyhlášení stavu hromadného postižení osob od dnešních 16:00 rozhodlo podle Semrádové představenstvo společnosti Nemocnice Pardubického kraje, která krajské nemocnice sdružuje.

Stav hromadného postižení osob
Jde o mimořádnou událost, při níž se dané zdravotnické zařízení dostává do režimu provozu, kdy úroveň poskytované péče kvůli nedostatku zdrojů již neodpovídá běžnému standardu poskytování zdravotní péče. Poskytovatel jej vyhlásí v případě vyčerpání všech běžně provozovaných či reprofilizovaných lůžkových kapacit, kdy již není schopen další kapacity vytvořit či při dalším navyšování počtu lůžek garantovat očekávaný rozsah a kvalitu poskytované péče.

„Rostoucí počty hospitalizací a dlouhodobě přetížená intenzivní péče vygradovaly dnes v situaci, kdy čtyři z pěti našich nemocnic v tuto chvíli nejsou schopné přijímat další pacienty s koronavirem do intenzivní péče,“ uvedla mluvčí. Krajský koordinátor intenzivní péče informoval mimo jiné o tom, že zažádal o umístění jednoho pacienta mimo Pardubický kraj.

Stav hromadného postižení v praxi znamená, že nemocnice mohou postupovat podobně jako u hromadných neštěstí. V takovém případě se zdravotníci nemohou věnovat stejně každému pacientovi, ale musí stanovit priority ošetřování. Podobně jako u velkých neštěstí nebo nehod se lékaři soustředí v první řadě na záchranu životů.

autoři: nov , pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související