V Pardubicích začalo v nových prostorách fungovat centrum pro uprchlíky

7. květen 2023 06:15

V Pardubicích začalo v nových prostorách fungovat centrum Kalyna, které pomáhá ukrajinským uprchlíkům. Opravy trvaly čtyři měsíce, vyšly na 550 000 korun, k tomu 150 000 korun stálo vybavení. Sponzorské dary poskytly soukromé firmy. Prostory patří městu.

„Snažíme se, aby centrum bylo pro všechny příjemné místo. Může přijít kdokoliv, ne jen Ukrajinci. Budeme mít brzy také kavárnu, absolvovali jsme baristický kurz,“ řekla ředitelka centra Petra Srdínková. Nebytové prostory jsou na sídlišti Dukla, kde dřív byla cukrárna. Předtím Kalyna fungovala v provizoriu na Stavařově.

Čtěte také

Centrum zajišťuje několik forem pomoci. Ukrajinští uprchlíci se potřebují adaptovat na spoustu nových věcí. „Lidé se často ptají na kurzy češtiny, jak zajistit místa ve školce a škole. Určitě jim poradíme,“ řekla Oleksandra Palatna, která má na starost správu sociálních sítí a pomáhá při workshopech.

„Odpolední programy máme naplněné, o ně je velký zájem. Pracujeme na dopoledních aktivitách,“ řekla koordinátorka centra Marina Leiba. Dopolední hodiny by mohly vyhovovat matkám s předškolními dětmi a seniorům.

Hlavně jazyk a psychologická pomoc

„Pořád je komu pomáhat. Děti potřebují zapadnout ve škole, umět český jazyk. Dospělým umožní čeština lepší pracovní zařazení. Přicházejí většinou ženy, často mají dobrou kvalifikaci, ale nemohou se uplatnit, protože nemají jazykovou dovednost,“ řekla Srdínková.

Žádaná je stále psychologická pomoc, situace na Ukrajině, se od loňského února, kdy zemi napadlo Rusko, výrazně nemění. Různé workshopy pomáhají návštěvníkům centra zapomenout na starosti, uvolnit se, mít lepší náladu, poznat nové lidi, dodala ředitelka centra.

Spustit audio

Související