V Ostravě vrcholí přípravy na Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka

6. květen 2018 11:05

První koncert bude 21. května, poslední 1. července. Hrát se bude v osmi městech Moravskoslezského kraje. Základní osu ale tvoří Hukvaldy a Ostrava, místa narození a smrti světoznámého skladatele. Festival vznikl sloučením Janáčkova Máje a Janáčkových Hukvald.

Motiv z Janáčkovy Glagolské mše tvoří tento nový festivalový spot. Znělku teprve hudebníci nahrají a bude to slavnostní fanfára od rodáka ze Staříče Milana Báchorka, která uvede všechny koncerty. Ten zahajovací bude slavnostnější, než obvykle.

Janáčkova Sinfonietta, kterou od roku 1976 festival tradičně otvírá, zazní nejen ve velkém symfonickém orchestru, ale na žesťové nástroje budou rozšířeny o členy hudby hradní stráže a policie. Budou v uniformách od Teodora Pištěka a to tomu dodá určitý lesk,“ říká ředitel festivalu Jaromír Javůrek.

Věří, že takto by se to Janáčkovi líbilo. „On si přál a dokonce to písemně zaznamenal, aby ty úvodní fanfáry byly drsné, ostré – aby zněly jinak než ta nádherná lyrická místa, která hrají především smyčcové nástroje,“ dodává Javůrek.

Vedle vojáků a policistů bude hrát Česká filharmonie. Na úvodním koncertu zazní také hudba Josefa Suka a Vítězslava Nováka. Janáček pak bude znít na řadě dalších koncertů. A o provedení jednoho z děl se postará legenda současné polské hudby Krzysztof Penderecki, který bude dirigovat Janáčkovu filharmonii.

Ředitel janáčkovských hudebních festivalů na Ostravsku Jaromír Javůrek

Koncertů festival nabídne celkem 32. Vystoupí na nich řada slavných umělců, jako je například houslista Julian Rachlin, klavírista Roman Rabinovich nebo pěvec Adam Plachetka. Ze souborů přijede třeba Litevský národní symfonický orchestr, který bude hrát Janáčka, Martinů a Čajkovského.

Některé koncerty jsou už vyprodané. „Bohužel, už není možné koupit vstupenky na zahajovací koncert,“ říká vedoucí produkce festivalu Ondřej Sikora.

Na programu je i Janáčkova opera Příhody lišky Bystroušky v podání Slezského divadla v Opavě. Hrát se bude v hukvaldské oboře.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio