V Orlické galerii v Rychnově nad Kněžnou byste v těchto dnech nenašli jediné umělecké dílo

14. únor 2021 13:21

Orlická galerie v Kolowratském zámku v Rychnově nad Kněžnou připravuje pro letošní sezonu nové prostory. Rozšíří tak nejen výstavní plochu, ale návštěvníkům nabídne i místo pro setkávání a vlastní tvorbu.

Čtěte také

S Vlastislavem Tokošem procházíme chodbami rychnovské galerie. Poprvé tu vidím úplně prázdné prostory, bez jediného obrazu. A jedněmi dveřmi kráčíme kam přesně?

"Zavedl jsem vás do bývalého depozitáře plastik Karla Hladíka, který jsme loni přestěhovali do hlavní budovy. Tuto místnost renovujeme, udělali jsme novou podlahu i osvětlení. Vznikne tu prostor pro muzejní expozici k historii Rychnova nad Kněžnou."

Je pravdou, že dveří je tu strašně moc. A vstupujeme do dalších.
"Tohle je východní křídlo zámku a procházíme do jižního křídla a do dalšího prostoru, který nově upravujeme."

V Orlické galerii v Rychnově nad Kněžnou byste v těchto dnech nenašli jediné umělecké dílo

Stojíme uprostřed další místnosti.
"Tady je střední místnost. Byly tu původně dílny a pracoviště. Rámovalo se tu a bylo tady uloženo nářadí. Nicméně prostory jsme opět renovovali, vyměnili jsme světla. Vznikne tu taková multifunkční místnost s odbornou knihovnou k výtvarnému umění."

"Bude to prostor k setkávání s umělci, ke kulatým stolům, k přednáškám, autorským čtením a podobně."

Čtěte také

Stihli jsme projít částí galerie, známou jako výstavní prostory s obrazy, sezónními výstavami a podobně. Teď je všechno prázdné. Co pracovníky galerie nyní čeká?

"Musíme připravit první cyklus výstav. To znamená novou stálou expozici, dále výstavy v západním křídle, tedy ve třech místnostech. Takže máme opravdu co dělat," dodává Vlastislav Tokoš.

Všechny prostory Orlická galerie v Kolowratském zámku v Rychnově nad Kněžnou zaplní umělecká díla nejpozději do konce dubna, kdy bude galerie otevřena pro veřejnost.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související