V Opočně začala oprava hlavní hráze rybníku Broumar. Přináší komplikace řidičům i místním lidem

14. březen 2023 07:42

V Opočně začíná rozsáhlá oprava hlavní hráze rybníku Broumar. Součástí prací je také oprava povrchu silnice, budování nového chodníku a veřejného osvětlení. Práce za víc než 50 milionů korun odříznou od zbytku města čtvrť Švamberk, do sousedních Semechnic se lidé dostanou po objízdné trase. 

Situaci přímo na místě sleduje reportér Václav Plecháček.

Čtěte také

Stojím právě v Opočně na cestě do Semechnic u dopravní značky se zákazem vjezdu. Kousek odtud už silničáři frézují asfalt, momentálně už mají vyfrézovánu polovinu vozovky v délce několika stovek metrů. Je tu také několik nákladních automobilů a dva bagry, které pracují pod hrází rybníka Broumar.

Za necelou hodinu co jsem tady, se zde už několik aut otočilo. Řidiči museli reagovat na zákaz vjezdu. Průběžně zde také projíždějí silničáři, kteří mají na vleku dopravní značky, které průběžně umisťují zde i na objízdných trasách. Ale žádné komplikace v dopravě jsem dosud nezaznamenal.

Práce mají skončit v říjnu a jsou rozdělené na dvě etapy. Jak se během nich změní rozsah uzavírky?

Čtěte také

V první etapě od 13. března do 11. června probíhají stavební práce na hrázi rybníka a na mostu u koupaliště. Zákaz vjezdu ve směru od hřbitova po silnici na Semechnice je od domu č.p. 494, u kterého zrovna stojím. Ale třeba lidé bydlící v lokalitě na Hliníku nemají vjezd nijak omezený. Pro některé obyvatele je vjezd možný pouze s povolením stavby.

Ve druhé etapě od 12. června do 8. října se silnice na Semechnice uzavře hned za křižovatkou u hřbitova a v tu dobu budou probíhat stavební práce na komunikaci a vjezd tak nebude možný už vůbec pro nikoho.

Nejkomplikovanější je situace pro zhruba stovku lidí z místní části Švamberk, kteří přišli o hlavní přístupovou cestu. Jak se do města dostanou?

Čtěte také

Tak autem musí využívat onu oficiální trasu, zhruba 11 kilometrů dlouhou objížďku přes Přepychy, Malou Záhornici a Semechnice. Vedení města Opočna tyto občany současně žádá, aby si nezkracovali automobilem cestu historickou, štětovanou silnicí přes Podkostelí. Ta je zapsanou kulturní památkou a je součástí pěší zóny v centru města. Na automobilovou zátěž není konstruována.

Obyvatelé zmiňované místní části Švamberk ale mají nově alespoň k dispozici lávku, po které se do města dostanou krátkou procházkou pěšky. V létě bude tato lávka také sloužit mimo jiné i pro návštěvníky koupaliště.

Spustit audio

Související