V Opočně opravují historickou kaplanku. Domek přiléhá k faře ze 16. století a bydlel v něm kaplan

17. říjen 2021 08:34

Kaplanka v historickém centru Opočna na Rychnovsku se dočkala opravy. Domek, který přiléhá k faře ze 16. století, kdysi sloužil místnímu kaplanovi, odtud se také vžil jeho název. Církev ho po obnově chce využívat především k setkávání věřících. 

Čtěte také

Spolu s farářem Filipem Foltánem stojíme na zahradě fary v Opočně před jednou prázdnou zdí. Druhá zeď je vybouraná a znovu přestavěná. Je to část domku, místo, patřící k faře.

„Stojíme u děkanství na Trčkově náměstí, u budovy, které se říká kaplanka. Kdysi zde bydlel právě kaplan. V druhé části budovy byla prádelna. Teď by z toho měla být taková venkovní kuchyně, která by sloužila farníkům po mši při společném posezení."

„Jde o tohle odbourané místo, kde se právě dělá nová střecha, protože ta původní už byla uhnilá. Zároveň to bude teď po dobu rekonstrukce děkanství také jako můj byt."

Vcházíme na stavbu. Pro jaké účely se tyto prostory teď upravují?
„Jelikož se jedná o takový maličký prostor, řekněme 1+1, tak bychom chtěli mít časem tento prostor na takové krátkodobé pronájmy. Mělo by to také trochu pomoci farnosti, aby byla finančně nezávislá."

Čtěte také

Je to zvláštní prostor. Klenutý vchod, potom propad, asi metr dolů. Krásným, historickým oknem se díváme do zámecké zahrady.
„Ano, jak budova děkanství, tak i kostel spolu s touto kaplankou jsou propojeny s opočenským zámkem. Konkrétně se spojovací chodbou, která je mezi zámkem a letohrádkem. A tento maličký prostor by měl být takovou čítárnou. On už je vlastně v oné zámecké chodbě, takže si budu chodit číst na zámek. A budu koukat do zámecké zahrady."

Scházíme dolů po schůdkách.
„To jsou původní schůdky. A podle historicko-stavebního průzkumu se vlastně vůbec neví, co to bylo. Mám pocit, že nad tím byly právě v té zmíněné zámecké chodbě záchody."

Oprava bývalé kaplanky, která je součástí fary v Opočně, by měla být hotová do konce letošního roku.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související