V očkovacích centrech v Královéhradeckém kraji se výrazně liší čekací doby na aplikaci vakcíny

12. červenec 2021

V Česku stále pokračuje očkování proti koronaviru. Například v Královéhradeckém kraji už zdravotníci podle údajů ministerstva zdravotnictví vyočkovali 481 tisíc dávek a kompletní cyklus má za sebou 218 tisíc lidí. Čekací doby na první dávku se ale výrazně liší. Podrobnosti zjišťoval reportér Václav Plecháček.

Čtěte také

Koordinátor očkování pro Královéhradecký kraj Jaroslav Malý minulý týden uvedl, že průměrná čekací doba po registraci na první očkovací dávku je ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové 11 dní. A právě tuhle informaci jsme zveřejnili v našem vysílání.

Jenže následně se ozvali lidé, podle kterých se čeká mnohem déle. Příkladem je šestadvacetiletá Kristýna. Do systému se registrovala okamžitě, jak to bylo pro její věkovou kategorii možné, tedy v noci ze 3. na 4. června. Jako očkovací místo si vybrala právě hradeckou fakultní nemocnici. Na potvrzovací SMS s termínem očkování čekala dlouhých pět týdnů. První dávku dostane až teď během víkendu, tedy po více než šesti týdnech.

Vysvětlil krajský koordinátor očkování, jak je to možné?

Ano, vysvětlil. Podle něj systém nové zájemce řadí automaticky a rozhodují nejrůznější preference.

Čtěte také

Zohledňuje se například věk, zdravotní stav člověka, tedy jeho případné nemoci, no a vliv má třeba i to jestli a kdy daný člověk prodělal covid.

To znamená, že senioři a nemocní přichází na řadu dřív, mladí zdraví lidé později.

Jaroslav Malý připustil, že je možné, že někteří zdraví lidé mladší třiceti let čekají na termín i řadu týdnů. Denní kapacita očkovacího centra v hradecké fakultní nemocnici je 1000 až 1500 dávek vakcíny. Na očkování tam momentálně čeká asi 3000 tisíce lidí.

Jsou čekací doby v jiných očkovacích centrech v Královéhradeckém kraji kratší?

Ano. A poměrně výrazně. Alespoň to uvádí zástupci jednotlivých očkovacích center.

Čtěte také

Například v nemocnicích Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje, kam patří třeba nemocnice Trutnov, Jičín nebo Náchod, teď očkování prvních dávek sice zpomalilo kvůli očkování druhých dávek, termín na první dávku je ale stále možné získat v řádu maximálně několika dní.

Nejkratší dobu se podle mluvčí holdingu čeká v náchodské nemocnici.

A v řádech dnů se také čeká i v řadě očkovacích centrech soukromých společností, velmi rychle lidé dostanou termín například v Jaroměři. Pokud už lidé jsou registrovaní a čekání na potvrzovací SMS s termínem se jim zdá dlouhé, mohou se přeregistrovat. Stačí se odhlásit na původním místě a přehlásit na jiné.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.