V Novém Městě nad Metují kontrolují a zaznamenávají naplněnost popelnic

28. duben 2017

Radnice v Novém Městě nad Metují před časem zavedla zajímavou novinkou. Najímá brigádníky, kteří musí každý všední den zkontrolovat víc než sto dvacet popelnic a do speciálního systému zadat jejich naplněnost. Vedení města si od toho slibuje případné zlevnění služeb za svoz i lepší informovanost obyvatel. V Novém Městě nad Metují natáčel náš reportér Václav Plecháček.

Jsme na lokalitě Na Bořetíně a pan Josef právě přijel na kole. Vytahuje svůj mobilní telefon a bude snímat QR kód na jedné z popelnic: „Přiložím mobilní telefon ke QR kódu, nahraje se mi tam místo kde právě jsem a kontejner, který mám zkontrolovat. Podívám se do kontejneru a podívám se kolik tam toho je. Nacvaknu do aplikace, odešlu a mohu pokračovat dál."

V kontejneru vidíme jeden větší pytel a pár dalších plastových lahví. Jak se to vyplní?
„Já vyplňuji buď nula, čtvrtina, půlka, třičtvrtě nebo celá. Tady to vyplním jako nula, protože tam ještě není ani ta čtvrtina zaplněna," říká pan Josef a doplňuje: „Ráno jsem objel asi 20 popelni na přibližně 7 stáních. Dnes mi jich zbývá ještě tak kolem stovky. Každý všední den mám tento objem."

Čtěte také

Jsme v kanceláři místostarosty Nového Města nad Metují Michala Besedy z Volby pro město a díváme se do zatím interního systému, ve kterém se dá vysledovat, jak vypadá naplněnost jednotlivých kontejnerů v polovině města.

Popelnice (ilustrační foto)

„Klikneme na tlačítko odpady a tím se dostaneme na mapu města, kde máme zmapováno pomocí GPS souřadnic všech 71 stání na separovaný odpad v Novém Městě nad Metují. Kliknutím na ikonku si zobrazíme jaké všechny kontejnery na daném místě stojí, jaká je jejich naplněnost, kdy byly naposledy odečítány," říká Michal Beseda.

Jde o první takový systém v Královéhradeckém kraji. K čemu ty výsledky, které budou k dispozici během několika měsíců, budou sloužit?

„Jsou dva hlavní cíle. První je, abychom jako město vynakládali možná menší částku na svoz separovaného odpadu v porovnání s tím, kolik nás ten systém stojí dnes. A z pohledu lidí, aby měli možnost podívat se pomocí počítače a pomocí chytrých telefonů, jestli je kontejner na separovaný odpad prázdný a mají raději chvíli počkat, než bude vyvezen odpadovou firmou," vysvětluje Michal Beseda.

Testovací provoz skončí v Novém Městě nad Metují na podzim. Pak bude radnice jednat se svozovou firmou o tom, jestli je potřeba zavedený systém změnit.

autor: baj
Spustit audio