V Novém Městě nad Metují končí soukromý domov seniorů Metuj. Klienti řeší svou budoucnost

7. leden 2020 09:09

K poslednímu březnu ukončí provoz Hotel Metuj, který v Novém Městě nad Metují slouží jako soukromý domov důchodců. Ten patří mezi neregistrovaná zařízení. Nesplňuje totiž podmínky pro provozovatele sociálních služeb. O změnu se zařízení snažilo devět let, teď prý provozovatelce došla trpělivost a odmítá pokračovat. Pětašedesát klientů se tuhle informaci dozvědělo před pár dny, řada z nich přitom neví, co s nimi bude. 

V Domově seniorů Metuj se chystají obědy. Klienti se schází v jídelně. Na první pohled jde o den, jako každý jiný. Jenže řada seniorů současně řeší, co s nimi za pár týdnů bude.

Čtěte také

„Mám jenom nemocného bratra a neteř. Ta se sice snaží, ale pracuje, má děti, starat se o mě nemůže. Jinak jsem bezdětná," říká například šestaosmdesátiletá Věra Tauchmanová.

Prakticky celý život prožila v Praze, tam pro ni ale před osmi lety místo v domově důchodců nebylo a tak se nastěhovala do Nového Města nad Metují. Že domov nemá potřebnou registraci jí nevadí, péči si pochvaluje.
„Osm let jsem absolutně spokojený člověk."

K poslednímu březnu ukončí provoz Hotel Metuj, který v Novém Městě nad Metují slouží jako soukromý domov důchodců

V té chvíli má v očích slzy. Kam půjde prvního dubna netuší. Trvalé bydliště má stále v Praze, v tamních zařízeních prý pro ni ale není místo.
„Kamkoli zavolám, tam se mi smějou. No paní, do třech měsíců? Vyloučená věc.“ Kontaktovala i řadu soukromých zařízení, ta si ale zase nemůže dovolit.
„Na to já nemám. To je dneska od pětadvaceti do čtyřiceti tisíc.“ Což je i víc než dvojnásobek toho, co platí v Novém Městě nad Metují.
„Já nevím. co se mnou bude. Tak mě dejte rovnou do krematoria, nebo snad eutanazie. Už z toho mám nervy v čudu."

Hledá se forma pomoci klientům domova

V podobné svízelné situaci jako paní Věra jsou přitom i další senioři. S částečnou pomocí mohou počítat ti, kteří mají bydliště v Královéhradeckém kraji.

Čtěte také

Krajský úřad totiž slíbil, že v krizové situaci s umístěním klientů pomůže, potvrzuje to Sylvie Velčovská z tiskového odboru.
„Situaci koordinujeme. Jednáme samozřejmě s jednotlivými obcemi, kontaktovali jsme poskytovatele sociálních služeb a to nejen ty, které zřizujeme, ale i soukromé."

Osm klientů domova má trvalý pobyt v Novém Městě nad Metují. Těm by chtěla pomoci radnice, podle starosty Petra Hableho z Volby pro město je to ale problém. Město sice má vlastní domov seniorů, v něm ale místo není.
„Určitě jsme znepokojeni, ale v rámci svých možností nemůžeme tuto situaci řešit."

K poslednímu březnu ukončí provoz Hotel Metuj, který v Novém Městě nad Metují slouží jako soukromý domov důchodců

Asi jedinou možností jak lidem po ukončení provozu v Metuji pomoci je tak posílení terénní pečovatelské služby. Ta ale má smysl jen v případě, že se lidé mají kam vrátit.

Že by Domov seniorů nakonec provoz přeci jen neukončil ředitelka a provozovatelka Marcela Hrubá odmítá.
„Zavíráme z toho důvodu, že už nechceme zažívat aroganci státních úředníků. Je to prostě velice nepříjemné, ale je to tak."

Domov seniorů Metuj měl problémy od začátku svého působení. Kvůli chybějící registraci splácí pokutu 250 tisíc korun od krajského úřadu, teď hrozila pokuta další. V termínu se totiž nestihly úpravy za zhruba 4 miliony korun, nutné k získání registrace. Úředníci sice termín nakonec prodloužili, Marcela Hrubá se ale i tak rozhodla, že činnost domova ukončí.

Spustit audio

Související