V Novém Bydžově se otevřelo království hraček. Tváří muzea je panenka s paraplíčkem z roku 1870

25. duben 2019
Česko – země neznámá

Muzeum hraček v Novém Bydžově na Královéhradecku otevřeli manželé Hana a Radek Stuchlíkovi v prosinci loňského roku. Vystaveny jsou v něm stovky retro i starožitných exponátů, se kterými si děti kdysi hrávaly. Návštěvníci uvidí například, jak vypadá panenka František, a také se dozví, že malé repliky historických sporáků, vyrobené po roce 1900, byly a jsou plně funkční.

Muzeum zabírá celé první patro bývalé sklárny v těsné blízkosti novobydžovského koupaliště. V šesti místnostech je expozice rozdělena do několika tematických okruhů. Ve velkém sále s nejstaršími hračkami návštěvníci obdivují unikátní sbírku starožitných porcelánových panenek z let 1870 až 1920. Jsou tam i vzácné panenky vyrobené na našem území za Rakousko-Uherska, francouzské hrací strojky a stoleté kočárky zvané princesky. Největší vzácností je velká panenka s paraplíčkem z roku 1870, která se stala i "tváří" muzea.

Pozornost přitahují pokojíčky se všemi detaily i malé repliky historických sporáků. "Pocházejí někdy z let 1900 až 1910. Jsou osazené měděným, vycínovaným nádobím, ve kterém se dalo vařit. Kamínka mají dole dva lihové kahany, nechala se na nich štelovat i výška plamenů. Samozřejmě, že děti na tomhle sporáku nevařily svíčkovou, ale ohřívaly třeba vodu. Věděly, kam nemají sahat, aby se nespálily. Hrou se učily to, co v budoucnu mohly použít ve své vlastní domácnosti," popisuje Radek Stuchlík, kterého staré věci vždycky přitahovaly.

Atrakcí je sto let starý jezdící vláček

Aby expozice přitáhla i dědečky, tatínky a kluky, zařadil do ní pan Stuchlík také autíčka a starožitné vláčky od firem Bing a Marklin, které jsou všechny funkční a jezdí, včetně kolejiště z roku 1913 o největší vydávané velikosti, což je 45 mm rozchod kolejí.

Funkční kolejiště z roku 1913

"Ke své sběratelské vášni jsem chtěl přivést i manželku Hanu, tak jsme společně začali sbírat panenky, já ty historické, ona se soustředila především na retro panenky, kočárky a další hračky z let 1930 až 1980. Ty najdete v místnostech a na chodbách," říká Radek Stuchlík.

Do muzea nejčastěji přicházejí prarodiče s vnoučaty. A právě dospělí si podle manželů Stuchlíkových výstavu užijí přinejmenším stejně jako děti. Poznávají tam totiž předměty, se kterými si sami v dětství hrávali. Babičky si s úsměvem prohlížejí hračky z první poloviny minulého století, maminky zase panenky ze sedmdesátých let v retro koutku.

Podle Hany Stuchlíkové baví děti nejvíc exponáty, které se hýbou, hrají nebo zvoní. A dospělí jsou zase nejvíc nadšeni v místnostech, kde jsou retro věci. V tom se prý vidí.

Muzeum hraček v Novém Bydžově bude od května letošního roku otevřené denně od úterý do soboty od 10 do 16 hodin. Dosud se tam zájemci mohli podívat jen ve středu a v sobotu.

Pokud se do Nového Bydžova vypravíte, pak se nejlépe zorientujete podle místního koupaliště, které je označené na informačních směrovkách. Muzeum hraček manželů Stuchlíkových najdete zhruba dvacet metrů od něj, v prvním patře bývalé sklárny na adrese U Mlýna 1437.

autor: VaW
Spustit audio