V Nové Pace vystavují loutky a plastiky Vojtěcha Suchardy

24. září 2010

Výstavu loutek a plastik Vojtěcha Suchardy si od dnešního dne mohou prohlédnout návštěvníci Suchardova domu v Nové Pace na Jičínsku. Expozice, která připomíná 120. výročí umělcova narození, bude otevřená až do 19. září, řekl ČTK Jan Novák, umělecký vedoucí divadla Říše loutek, jež Sucharda zakládal. Na výstavě je k vidění přibližně 150 nejrůznějších loutek, které pocházejí z depozitáře divadla a ze sbírek Národního divadla.

"Vystavené loutky byly po roce 1920 vyrobené pro pražské divadlo Říše loutek, které Sucharda založil a řídil," řekl Novák.
Kromě tradičních loutek jsou v Pace představeny také stínové a plošné loutky ze 30. let. Expozice kromě loutek nabízí návštěvníkům také Suchardovy portréty a reliéfy, výstavu doplňují i fotografie prací pro chrám svatého Víta a snímky z divadelních inscenací.
Sucharda, který se v Nové Pace narodil v roce 1884, patří mezi význačné české tvůrce loutek. "V rodu Suchardů se loutky řezaly od 18. století a rodina zásobovala rodinné loutkáře z celého kraje. Loutky vynikaly přesnou řezbou. Vojtěch Sucharda dokázal loutky udělat přesně podle potřeb inscenací. Například i Josef Skupa, tvůrce Spejbla a Hurvínka říkal, že se k Suchardovi chodil učit," řekl Novák.
Zájemci budou mít možnost vidět repliky Suchardových loutek také při divadelním představení, které chystá divadlo Říše loutek na závěr výstavy. Zahraje hru Vy neznáte Krutihlava.
Sucharda zakládal divadlo Říše loutek v roce 1920, do roku 1956 byl jeho principálem. Kromě loutek tvořil také sochy a plastiky. Sucharda vyrobil například výzdobu Svatovítského chrámu v Praze, pro který vytesal 250 hlavic pilířů, portál hlavní věže či chrliče. Spolupracoval také se svým bratrem Stanislavem Suchardou na Palackého pomníku v Praze či výzdobě Nové radnice. Zemřel v říjnu 1968 v Praze.

Logo
Spustit audio