V nevyužívaném zadním traktu Divadla Petra Bezruče v Jeseníku vzniká nové kulturní centrum

15. březen 2018

Místo bytů moderní knihovna, místo bývalého loutkového divadla multimediální učebna. Do konce roku se zadní trakt Divadla Petra Bezruče v Jeseníku změní k nepoznání. Rekonstrukce léta nevyužívané budovy přijde město zhruba na 35 milionů korun.

Ze zadního traktu divadla dělníci zatím vyvážejí tuny stavební sutě a odpadů. Rekonstrukce začala bouráním a kontejnery se rychle plní. „V současnosti máme vyvezených už takových 100 tun suti a dřeva. Ještě budeme bourat přístavky pro nový objekt, který vznikne mezi oběma budovami. Bude to monolit s výtahovou šachtou. Takže suti bude asi ještě jednou tolik,“ říká stavbyvedoucí Vlastimil Riedl.

Vzápětí mě vede i s ředitelem Městských kulturních zařízení Jiřím Jurášem do bytového domu. Nájemníci ho opustili už před lety. „Dole to využívalo akorát hnutí Brontosaurus, kde měli centrálu, kanceláře a nějakou čajovnu. A vrch, kde teď jsme, nebyl využívaný vůbec. Tady vznikne knihovna pro děti,“ ukazuje Juráš.

Rekonstrukce začala bouráním

V druhé části traktu bylo kdysi loutkové divadlo. Dnes už ho ale podle Juráše připomíná pouze cedule na dveřích. „Vítá nás loutkové divadlo Skřítek. Tady se díváme do místnosti, která bude multimediální učebnou,“ dodává.

Město jedná s polskými partnery

Na stavbě se teď pohybuje asi dvacítka dělníků. „Otloukají se omítky, podlahy jsou vybourané a bude se připravovat nová konstrukce podlah,“ komentuje Vlastimil Riedl postup prací. Do dvou týdnů by měli s bouráním skončit, pak ji vystřídá parta odbornějších profesí.

Zatímco běží rekonstrukce, Městská kulturní zařízení už řeší s polskými partnery akce, kterými budoucí Centrum společenských aktivit naplní. „Od různých přednášek, společných workshopů po univerzitu třetího věku, bude to napříč všemi generacemi. Právě tohle je podmínkou pro to, abychom dostali dotaci z česko-polského programu na celou rekonstrukci,“ uvedl Juráš.

Zadní trakt divadla byl dlouhá léta nevyužívaný

I když má být rekonstrukce hotová ještě letos, se stěhováním knihovny počítá Jiří Juráš až na jaře příštího roku.

autor: aja
Spustit audio