V nemocnicích v Královéhradeckém kraji je aktuálně hospitalizovaných přes 500 pacientů s covidem

19. březen 2021 09:54

Volných lůžek pro covid pozitivní pacienty s lehčím průběhem nemoci je v nemocnicích v Královéhradeckém kraji relativně dostatek, vážná ale zůstává situace s obsazeností intenzivních lůžek. Konkrétní čísla zjišťoval reportér Václav Plecháček.

Čtěte také

V nemocnicích Zdravotnického holdingu Královehradeckého kraje, kam patří třeba nemocnice v Náchodě, Trutnově nebo Jičíně, se čísla neustále mění. Co platilo před hodinou už teď nemusí být pravda.

Podle statistik ze čtvrtka 18. března měly krajské nemocnice volných zhruba 80 standardních lůžek, necelé čtyři desítky z toho v Náchodě, v Jičíně 15 lůžek nebo v Rychnově nad Kněžnou 5.

Intenzivní lůžka byla během čtvrtka celkově volná jen 2 z celkových 65 a to v Trutnově. Důvodem je i to, že nemocnice Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje momentálně přijímají také pacienty z jiných krajů. Pomáhají tak nemocnicím, které jsou na tom ještě hůř.

Lucie Vorlíková u pacienta na JIP

I z Fakultní nemocnice v Hradci Králové máme poslední data ze čtvrtka 18. března. To bylo v nemocnici 170 covid pozitivních pacientů, z toho 60 na jednotkách intenzivní péče. Je to méně, než například na začátku roku, kdy nemocnice evidovala i 230 lidí s koronavirem.

Stejně jako v nemocnicích kraje se ale situace zlepšila zejména u standardních lůžek. Tedy týká se počtu hospitalizovaných pacientů s lehčím průběhem nemoci. Volných intenzivních lůžek je stále minimum.

Čtěte také

Situace je tak momentálně nadále vážná, i proto, že z nejrůznějších důvodů nechodí do práce v hradecké fakultní nemocnici asi 300 zdravotníků. Po očkování podle zástupců nemocnice ubylo těch, kteří mají koronavirus. Většina práce neschopných zaměstnanců je doma z jiných důvodů.

Všechny zmiňované nemocnice, a řada dalších zdravotnických a lázeňských zařízení v Královéhradeckém kraji, stále nabízí i antigenní testování na koronavirus.

Čekací doby na antigenní testování se ovšem na různých místech v kraji stále výrazně liší. Nejdéle se čeká ve Vrchlabí, tamní nemocnice má první volné termíny až příští pátek. Na jiných místech kraje se zájemci na odběry dostanou nejčastěji v rozmezí jednoho až dvou dnů.

Na pátek ještě například nabízí volné termíny na dobrovolné odběry zdarma nemocnice v Trutnově. V sobotu je možné se nechat otestovat třeba v Náchodě nebo v Rychnově nad Kněžnou. V jičínské nemocnici si musí lidé počkat do úterý.

Spustit audio

Související