V nemocnicích ubývá pacientů s postcovidovým syndromem. Lékaři to přičítají proočkovanosti obyvatel

5. leden 2023 07:48

Nemocnice v Česku stále léčí pacienty s postcovidovým syndromem. Mohlo by se zdát, že s ubývajícími počty nakažených mají práce méně, ale jak je to ve skutečnosti? To přímo ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové zjišťoval reportér Václav Plecháček.

Čtěte také

Je to skutečně tak, těch případů výrazně ubylo. Lékaři to přičítají především očkování, které chrání před závažným průběhem onemocnění. Třeba v hradecké fakultní nemocnici přibývají týdně už jen jednotky nových pacientů s postcovidovým syndromem a do poraden jich chodí desítky za týden, tedy výrazně méně než třeba před rokem.

Podle Michala Kopeckého z Postcovidového centra hradecké fakultní nemocnice do poraden chodí spíše lidé, u kterých se koronavirus spojil s dalšími zdravotními problémy. „To znamená, že mají oslabenou imunitu nebo predispozičně trpěli nějakou autoimunitní či hematologickou chorobou. Nebo měli plíce už zasaženy předtím. Tito lidé jsou pořád rizikoví a stále k nám v současné době docházejí."

Jak vlastně člověk pozná, že trpí postcovidovým syndromem?

Čtěte také

V principu tak, že se po prodělání koronaviru objevily nějaké zdravotní potíže, které dřív nebyly nebo je dotyčný nevnímal. Může jít o plicní problémy, velkou únavu nebo třeba také přetrvávající kašel.

Jsou to věci, které s koronavirem úplně souviset nemusí, ve fakultní nemocnici měli i případy, že se při důkladnějším vyšetření na základě podobných symptomů podařilo zjistit třeba rakovinu. Ale souviset s koronavirem to může. Je tedy potřeba takového člověka pokud možno důkladně vyšetřit a pak stanovit další postup,

Mají lékaři v boji proti postcovidovému syndromu nějaké jiné zbraně než měli před několika měsíci? Posunula se i tahle oblast stejně jako třeba vývoj vakcín?

Čtěte také

Bohužel se v tomhle směru nic zásadního vymyslet nedá, říká Michal Kopecký z hradecké fakultní nemocnice. „Víceméně ne. My jsme si osahali některé zavedené postupy. V respirační složce je to o rehabilitaci a občas nerehabilitaci, a cílené. Většina těch lidí se chce vrátit velmi rychle do života, takže to přeženou a plíce ještě nejsou tolik regenerovány a prostě to nezvládají."

„A ruku v ruce s tím jde také únava, nespavost, psychické a psychiatrické problémy, které se dají ovlivnit změnou životního a sociálního stylu," dodává Michal Kopecký.

Dodejme ještě, že v hradecké fakultní nemocnici evidovali s postcovidovým syndromem kolem dvou tisíc lidí a aktuální stav je zhruba na třetině počtů loňských.

Spustit audio

Související