V některých místech republiky se snižuje hladina podzemních vod. Týká se to i Jívky na Trutnovsku

20. červen 2017

Část obyvatel Jívky na Trutnovsku trápí nedostatek vody. Problémy začaly loni, kdy vyschly některé studny, výrazně se snížila také hladina vody i v obecním hloubkovém vrtu, který zásobuje stovky lidí. Na místě natáčel redaktor Václav Plecháček.

Se starostou obce Jívka Jiřím Gangurem z KSČM odemykáme dveře od čerpací stanice v místní části Janovice.

„Tady se nacházíme v čerpací stanici našeho vodovodu v Janovicích. Je to zařízení zhruba 10 let staré. Z tohoto zdroje čerpá vodu asi 200 až 250 lidí. A ti teď začínají mít problém, protože tady klesla hladina vody řádově v desítkách metrů. Hladina vody šla asi o 40 metrů dolů," říká Jiří Gangur.

Čtěte také

Obec si pozvala na konzultace hydrogeologa, ale ten obyvatele moc nepotěšil. Přestože byl v zimě dostatek sněhu, tak to nevypadá, že by se hladina spodní vody měla nějak výrazně zvednout.

„Je to tak, řekl, že se nacházíme zhruba v polovině, nebo ani ne v polovině toho suchého období, které se předpokládá. Takže jsme se už začali zabývat myšlenkou, že pořídíme náhradní zdroj pitné vody pro Janovice. Tento je hluboký kolem 90 metrů a čerpadlo máme v 70 metrech," vysvětluje Jiří Gangur.

zalévání, zálivka

Problémy s vodou v Jívce, to je velmi rozlehlá obec s mnoha místními částmi, má i řada obyvatel, kteří jsou odkázáni třeba na vlastní studny.

„Mají problémy. Loni jsme jim naváželi cisternou hasičskou vodu přes celé léto, některým až do podzimu," doplňuje starosta Jiří Gangur.

Jsme v místní části Hodkovice, Lubomír Brož nám ukazuje vlastní studnu, která ovšem průběžně vysychá.

„Velmi se snížil stav vody, ze 6 metrů na 30 centimetrů. Studna je hluboká přesně 10 a půl metru, teď je tam vody do 2 metrů. Ale na podzim tam bylo 35 centimetrů. Víc to už nestoupne," říká Lubomír Brož.

To je opravdu velký pokles. A co bude tedy pan Brož dělat? „Na podzim se bude vrtat nová studna, 38 metrů hluboká. Vedle u sousedů už mají všude studny navrtané, protože tam všude došla voda."

autor: baj
Spustit audio