V některých domech v Meziměstí kvůli drahému zemnímu plynu v noci neteče teplá voda a nehřeje topení

6. duben 2022 08:31

Na stále vysoké ceny zemního plynu zareagovala některá města omezením dodávek tepla. V noci tak lidem na sídlištích chladnou radiátory a neteče teplá voda. Zvykat si na novinku musí například obyvatelé Meziměstí, malého města v Broumovském výběžku v česko-polském příhraničí. 

Čtěte také

„Nutnost to nikdy není, můžeme samozřejmě topit pořád, byla to spíš snaha ušetřit. A bylo to i spojeno s prosbou k odběratelům, aby snížili spotřebu. To znamená například nevytápěli neobývané prostory, snažili se v místnostech, kde nejsou nebo jdou do práce, zavírat radiátory a podobně, říká jednatel Tepelného hospodářství Meziměstí Josef Marek.

Městská společnost nakupuje zemní plyn na burze, kde se cena mění každý den. Situaci výrazně zhoršil začátek války. „Tady začala válka a tohle to udělalo, ukazuje Josef Marek graf s vývojem ceny zemního plynu.

Čtěte také

Do funkce Josef Marek nastoupil loni. V době, kdy byl zemní plyn pětkrát dražší než rok předtím. Teď už ví, že se čekání na pokles ceny nevyplatilo. „Zpětně je každý generál. Já vím, že je mi to mnohými vyčítáno, ale kdybych nakoupil tu pětinásobně drahou energii a potom to kleslo na polovinu, tak bych byl zase špatný, že jsem nakoupil strašně draho.

Meziměstí omezením vytápění zatím ušetřilo asi pět procent nákladů, za měsíc jde o desítky tisíc korun. V režii města vlastně zanedbatelná částka, přesto mělo podle Josefa Marka opatření smysl. „Protože lidé si podle mne musí prostě uvědomit, že je zapotřebí šetřit. A že do jejich kapsy se to promítne až na začátku příštího roku. Protože platí zálohy a ty doplatky se potom mohou dostat na hodně vysoké částky.

Čtěte také

Původně přestala teplá voda stovkám obyvatel centrálně vytápěného sídliště téct v deset večer, po připomínkách některých lidí se omezení dodávek posunulo o hodinu.

„Dělají na odpoledních směnách a v deset hodin večer končí. Tak jsme to protáhli do jedenácté hodiny, aby měli lidé, kteří přijdou z odpolední, možnost se vysprchovat, vysvětluje nezávislý starosta Meziměstí Jiří Sadílek.

Podle něj byly podobné věci dřív běžné. „My jsme si zvykli na nějaký komfort a z toho se těžko ustupuje.

Kritiků změny je podle vedení města minimum, na žádného jsem na sídlišti nenarazil ani já.

Čtěte také

„Mně to nevadí, tvrdí mi třeba muž, který se představil jako Zdeněk. Sprchu si prý večer dává dřív a ráno mu zima i přes chladné radiátory není. „V pohodě, já nepotřebuji žádný hic v bytě.

Připouští, že některým lidem opatření vadit může, o nikom konkrétním ale neví. „Opravdu nevím.

Město Meziměstí přitom není jediné, kde kvůli vysokým cenám plynu k omezení služeb přistoupili. Podobné je to třeba i v nedalekém Broumově. Po desáté hodině večer tam lidem v jedné z místních částí teče chladnější voda, podle vedení města je to po vzájemné dohodě.

Spustit audio

Související