V největším krajském zařízení pro seniory, Domově u Biřičky, jsou zatím potvrzeny tři případy covidu

20. říjen 2020 17:14

V největším krajském zařízení pro seniory, Domově u Biřičky v Hradci Králové, mají zatím tři potvrzené případy onemocnění koronavirem. Vedle jedné klientky, která je momentálně hospitalizovaná v hradecké fakultní nemocnici, jsou nakažení i dva zaměstnanci. 

V Domově u Biřičky v Hradci Králové mají za sebou odběry víc než 200 vzorků na koronavirus. Celkem je v největším krajském zařízení pro seniory potřeba plošně otestovat přes 500 zaměstnanců a klientů. Přímo na místě situaci zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Čtěte také

Dnes ráno odebrali zaměstnanci domova zhruba 250 vzorků, dalších 300 odeberou zítra ráno. Celkem je potřeba otestovat 220 pracovníků Domova u Biřičky a 330 ubytovaných seniorů. Výsledky bychom mohli znát už ve čtvrtek.

To, že si zaměstnanci domova odebírají vzorky sami, není nic neobvyklého - je to po dohodě s hygieniky a tři ošetřovatelky absolvovaly už v létě školení právě na odběr. To, že všechno bude v pořádku, je tedy zajištěno i bez přímé účasti hygieniků.

Co se po potvrzení nákazy změnilo na režimu domova? Onemocnění COVID-19 se tam objevilo mezi klienty vůbec poprvé.

Čtěte také

V létě onemocněla jedna pracovnice úklidu, ta ale stihla odejít do karantény včas a nepřišla do styku s nikým dalším, takže současná situace je pro Domov u Biřičky nová.

Na druhou stranu je na ni domov připravený a nic zásadního se zatím nemění. Zákaz návštěv tam platí už od konce července, klienti mají také od říjnového nařízení vlády zákaz vycházení a zůstávají tedy ve stejném režimu jako před potvrzením nákazy.

Jiné je to pro zaměstnance, domov je po nařízení hygieniků v pracovní karanténě a pracovníci tak mohou pouze domů a do práce, jinam ne.

Jak to vypadá s aktuální personální situací v Domově u Biřičky?

Zatím dobře, vedení domova zatím zvládá obsadit všechny služby podle rozpisu. Podle ředitelky Daniely Luskové má ale příznaky onemocnění několik dalších ošetřovatelů a dá se předpokládat, že zmíněné tři potvrzené případy nezůstanou osamocené.

Domov proto už teď začal hledat řešení, shání například brigádníky a dobrovolníky pro případ, že by z rozpisu služeb vypadli další zaměstnanci.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související