V Náchodě začne fungovat první babybox v kraji

22. září 2010

Královéhradecký kraj bude mít první babybox. Zařízení, kam mohou matky, které se ocitnou v tíživé sociální situaci, odložit své novorozeně, vznikne v Oblastní nemocnici Náchod. Jednadvacátý babybox v Česku, na jehož zřízení se podílelo občanské sdružení Statim, začne fungovat od 6. února. "Babyboxy pomáhají matkám v krajních životních situacích. Zvyšují šanci na to, že dítě neskončí někde pohozené, ale dostane se do rodiny. Jsem ráda, že v našem kraji takové zařízení vznikne," uvedla krajská radní Jana Třešňáková, která má na starosti oblast zdravotnictví. Babybox bude umístěný na budově náchodské nemocnice, kde je gynekologicko-porodnické a novorozenecké oddělení.

Vyhřívaná skřínka bude sama signalizovat personálu nemocnice, že do ní bylo dítě vloženo, a zdravotníci se jej pak ujmou během několika minut. Náklady na zřízení babyboxu, které činí zhruba 250 tisíc korun, uhradilo Občanské sdružení Babybox pro odložené děti - Statim.
Náchodský babybox je již jednadvacátým takovýmto zařízením v Česku. Zatím poslední babybox začal fungovat v polovině ledna v Šumperku. V březnu by měl být uveden do provozu další v nemocnici ve Strakonicích. Babyboxy již v Česku pomohly zachránit 15 dětí, naposledy asi tříměsíční holčičku včera v Ostravě.

Spustit audio