V Náchodě začíná zkušební provoz magnetické rezonance. První pacienti budou vyšetřeni 1. února

23. leden 2020 09:00

Náchodská nemocnice už brzy nabídne pacientům možnost vyšetření na magnetické rezonanci. Dnes spouští zkušební provoz tohoto diagnostického zařízení. Tato novinka výrazně zkrátí v Královéhradeckém kraji čekací dobu na vyšetření. Podrobnosti zjišťovala reportérka Jana Házová.

V oblastní nemocnici v Náchodě začíná fungovat magnetická rezonance. Po několika týdnech stavebních a instalačních prací bude přístroj do konce ledna ve zkušebním provozu. První pacienti budou vyšetřeni 1. února.

Čtěte také

Nový diagnostický přístroj za 31,5 milionu korun specializovaná firma do areálu nemocnice umístila už na konci minulého roku a jeho uvedení do provozu bylo poměrně náročné.

„Pořízení a instalace přístroje magnetické rezonance do náchodské nemocnice je významným přínosem pro pacienty v její spádové oblasti, protože umožní zkrácení čekací doby na vyšetření, které patří v současné době mezi nejvyspělejší zobrazovací techniky. Současná přístrojová kapacita magnetické rezonance v Královéhradeckém kraji je již nedostačující," okomentoval významnou investici Královéhradeckého kraje primář radiodiagnostického oddělení Oblastní nemocnice Náchod MUDr. Marek Strnad.

Královéhradecký kraj poskytl na nový přístroj včetně potřebných stavebních prací dotaci 46 milionu korun. Dotace je určena zároveň na sedmiletý pozáruční servis ve výši téměř osmi a půl milionu korun.

Magnetická rezonance umožňuje vyšetření celého těla, zejména nervové soustavy, měkkých tkání pohybové soustavy, břicha a pánve. Obrazové rozlišení především měkkých tkání je vynikající a proto dnes magnetická rezonance patří u některých onemocnění přímo k základním lékařským vyšetřením.

Oproti rentgenovým vyšetřením včetně výpočetní tomografie (CT) je výhodou magnetické rezonance nepřítomnost rentgenového záření, naopak ale pro mnoho diagnóz zůstává vyšetřením základním a lépe vypovídajícím právě počítačová tomografie.

Soud se zabývá údajně zmanipulovanou zakázkou na modernizaci magnetické rezonance

Obě metody se vzájemně velmi dobře doplňují. Nevýhodou je zejména delší čas potřebný k vyšetření, který se obvykle pohybuje od 25 - 45 minut a nemožnost vyšetřit některé pacienty - například s implantovaným kardiostimulátorem.

Jaký je největší přínos tohoto zařízení v náchodské nemocnici? To zjišťovala přímo na místě reportérka Jana Házová:

autoři: Jana Házová , Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související