V Náchodě začal týdenní studentský festival Prima sezona

24. září 2010

Zábavným odpolednem na hlavním náměstí v Náchodě začal devátý ročník studentského festivalu Prima sezona. Festival potrvá do neděle 7. května a čeká se na něm účast několika tisíc mladých lidí. Akce je pojmenována po knize náchodského rodáka, spisovatele Josefa Škvoreckého. Program festivalu tvoří zejména studentská vystoupení divadelních a hudebních skupin. Akce má zároveň statut národní přehlídky mladého divadla, jejíž vítězové postoupí na Jiráskův Hronov. Divadelní soutěž otevřel pražský divadelní soubor Ztracená existence s představením Dentální rapsodie. Letošní ročník festivalu poprvé nabídne program i pro děti z mateřských a základních škol, takzvanou Malou Prima sezonu.

Podle prezidenta festivalu Miloslava Čermáka sklidila novinka velký ohlas. "Do výtvarné soutěže se zapojilo přes 200 dětí a 40 do soutěže literární," uvedl Čermák. Dětem bude věnován program 2. května.
Pro studenty budou připraveny také různé odborné dílny. Kromě kulturních aktivit chystají náchodské školy sportovní turnaje.
"Chceme účastníkům festivalu představit město Náchod v době Škvoreckého Prima sezony a provést je po místech autorových lásek," tvrdí organizátoři. Festival zakončí v neděli veselice na náměstí a ohňostroj z hradeb zámku.
Náchodský rodák Škvorecký život ve městě zachytil například v knihách Prima sezona, Příběh inženýra lidských duší či Zbabělci. V roce 1969 odešel do exilu a založil nakladatelství Sixty-Eight Publishers. Společně s manželkou Zdenou Salivarovou vydával díla autorů, kteří nemohli v komunistickém Československu publikovat.

Logo
Spustit audio