V Náchodě se posunuje termín dokončení tzv. Malých lázní. Město vybere nového dodavatele

12. listopad 2018 13:14

Dostavba Malých lázní v Náchodě se komplikuje. Odpočinkový areál pro veřejnost má tvořit kolonáda s dvanácti pítky s minerální vodou a replika původního prvorepublikového domu. Stavba za zhruba 25 milionů korun ale stále není hotová, termín přitom vypršel. Radnice chce proto odstoupit od smlouvy a najít si jinou stavební firmu.

Současný stav Malých lázní popsal místostarosta Náchoda Jan Čtvrtečka z ČSSD: „Ze stavebních částí tady chybí pítka pod kolonádou. A co se týká stavební části budovy, tam chybí fasáda a na krytina na střeše. Uvnitř je zapotřebí dodělat interiéry. To znamená obklady, topení a podobné záležitosti."

Současně dodává, že budova by měla bez problémů přečkat zimu. Teď následuje jednání o ukončení stávající smlouvy.
„Firma nám deklarovala, že nemá výrobní kapacity, aby mohla dílo včas dokončit. Takže se budeme snažit dojít k odstoupení od smlouvy. A připravíme nové výběrové řízení na dodavatele, který stavbu dokončí."

Dotace z Evropské unie by neměla být ohrožena 

V Náchodě se staví i díky dotaci z Evropské unie. Tu si rozdělují i další lázeňská města a to nejen v Česku, ale i Polsku. Náchodská radnice by ale podle Jana Čtvrtečky o peníze přijít neměla.
„Už v září tohoto roku jsme požádali o prodloužení termínu dokončení. Ale nikoliv z důvodu zpoždění nebo zdržení v Náchodě, ale protože polské město Duszniky-Zdrój má problém se zahájením stavby."

Po 25 letech se do Náchoda vrací lázeňství. Stavba Malých lázní v Bělovsi začala

Model takzvaných Malých lázní v Bělovsi

Představitelé města a zástupci stavební firmy poklepali na základní kámen takzvaných Malých lázní v Bělovsi. Lidé v nich najdou nejen minerální vodu ze dvou nových vrtů ale také místo pro odpočinek. Lázeňství se tak do města vrací po 25 letech. Nejen o tom s náchodským starostou mluvil reportér Ondřej Vaňura.

Opoziční zastupitel Náchoda Michal Kudrnáč ze Strany Zelených se o nepředání stavby a s tím souvisejícím problému dozvěděl až od Českého rozhlasu. Překvapuje ho, že o tom nedostal informace při jednání zastupitelů. Jinak ale připouští, že se podobná věc může stát.
„Chápu, že pokud firma dělá špatně, nebo nedělá vůbec, tak je to mnohdy mimo možnosti města s tím něco dělat."

Stavební společnost GREEN PROJECT má problémy i jinde

Výkonný ředitel stavební firmy GREEN PROJECT, s.r.o., Průhonice Lukáš Novotný na e-mailem poslané otázky Českého rozhlasu týkající se náchodských Malých Lázní neodpověděl, telefon nezvedá.

Dostavba Malých lázní v Náchodě se komplikuje

Společnost má ale problémy i jinde. Spor s městem Česká Skalice ohledně nedokončení biotopových jezírek u přehradní nádrže Rozkoš je momentálně u soudu, v případě revitalizace parku Aloise Jiráska v Hronově firma odmítá zaplatit třímilionovou pokutu za pozdní dokončení.

Dostavba Malých lázní v Náchodě se komplikuje

Souběžně se stavbou vily Komenský s navazující kolonádou probíhá od srpna také výstavba minerálkovodu, který bude sloužit k dovedení minerální vody z vrtů Běla a Jan do veřejných pítek v Malých lázních. Dodavatelem těchto stavebních prací je firma Alprim CZ s.r.o., Velké Poříčí, která provádí práce dle harmonogramu a stavbu dokončí do konce listopadu.

Projekt obnovy Malých lázní v Náchodě-Bělovsi je součástí projektu AQUA MINERALIS GLACENSIS a počítá s vybudováním nových přípojek, stavbou repliky původního objektu a lázeňské kolonády s prameníky minerální vody a vodními prvky. Lázeňská kolonáda bude obsahovat celkem tři prameníky, každý se čtyřmi výtoky pro stáčení do lahví. U kolonády je navrženo zimní pítko a odpočinkový prostor s dekorativním vodním prvkem. V přízemí budovy se počítá s provozem bistra/kavárny, v 1. patře vznikne expozice.

Spustit audio

Související