V Mladé Boleslavi uvažují o zbourání kasárenské budovy

24. leden 2003

Hlavní kasárenská budova u Jičínské ulice v Mladé Boleslavi bude zřejmě zbourána. Radnici to navrhl investor výstavby bytového komplexu v tomto areálu. Místo známého objektu s cimbuřím by postavil nižší budovu pro komerční využití. S takovou variantou ale řada lidí nesouhlasí a musí o ní rozhodnout městské zastupitelstvo.

Diskuse o budoucnosti kasárenské budovy se vedou už delší dobu od chvíle, kdy se rozhodlo o přestavbě kasáren na komplex s 300 byty. Zatímco odpůrci považují objekt za nevhodnou vzpomínku na pobyt sovětských vojsk ve městě, mnozí obyvatelé i odborníci z řad architektů ji chtějí uchovat jako součást známého koloritu této části města. Budova ovšem není památkově chráněná a nemá ani historickou hodnotu.

Vítěz výběrového řízení, společnost Eube, ovšem vyhrála soutěž s projektem, ve kterém plánovala rekonstrukci tohoto objektu. Náklady na přestavbu budovy v dezolátním stavu by ale byly příliš vysoké. Proto zástupci firmy tento týden navrhli městu demolici budovy. Vedení města bude ovšem nejdříve jednat s firmou o podmínkách případné demolice. Bourání kasáren by se ale mělo podle názoru radnice i firmy uskutečnit dříve, než se do nově postavených domů v blízkosti nastěhují jejich obyvatelé. Bytové domy se začaly v areálu kasáren stavět loni v srpnu. Do prvních 103 bytů by se měli stěhovat nájemníci letos na podzim.

Spustit audio