V měděném dole Bohumír v Jívce si turisté koupí lístky i odskočí na WC v novém návštěvnickém zázemí

3. červenec 2022 06:50

Měděný důl Bohumír v Jívce na Trutnovsku letos nabídne turistům nové zázemí. Zdánlivě běžný návštěvnický servis v důlní památce dosud chyběl, to se ale díky obnově bývalé vrátnice změnilo a lístky si tak už návštěvníci nemusí kupovat na parkovišti. 

Nové návštěvnické centrum měděného dolu Bohumír v Jívce na Trutnovsku je vlastně nové ve staronovém, abychom byli přesní. Dříve tady byla vrátnice a dveře zůstaly původní.

Čtěte také

„Bohužel, tyto dveře nám tady zůstanou, ale zase na druhou stranu, to k hornictví patří, zkrátka taková staronová tradice tam musí být,“ zve nás dál správkyně Květa Jirmanová.

Nová dlažba, nové prostředí a nové toalety. To jsou hlavní novinky letošní turistické sezóny na dole Bohumír. Přicházíme na místo, které bylo dříve vrátnicí a teď bude sloužit návštěvníkům.

„V místnosti, ve které stojíme, budou přilby a pláštěnky pro návštěvníky, aby byli dobře vybaveni do podzemí. V další části, kde je nová dlažba, bude galerie. Tam budou mít zájemci možnost prohlédnout si hornické artefakty, fotografie a historické předměty.

Čtěte také

„Je tam také toaleta pro turisty a v další části je už potom pouze pokladna a místnost pro průvodce, vysvětluje Květa Jirmanová.

Průvodce Vladislav Dufka je tím, kdo zde vítá zájemce o prohlídku dolu. A on se sem také zpátky dovede po prohlídce. „Tady my turisty vyzvedneme, půjdeme dolů zhruba 300 metrů, projdeme si celý důl a vystoupíme hlavní větrací šachtou právě zde pod bývalou vrátnicí.

„Potom bude ještě možnost zakoupit si nějaké suvenýry, které tady máme. Pohlednici, vizitky a tak dále.

Čtěte také

Také chybějící toalety byly dosud poměrně zásadním problémem. „S toaletami tady byl opravdu velký problém. Protože když návštěvníci přišli, tak si museli odskočit někam okolo parkoviště.

Tedy hlavní novinkou letošní sezóny je nové turistické zázemí. Co dalšího se tady chystá a plánuje?

„Pro návštěvníky připravujeme cyklus hornických besed. A další novinkou, kterou do budoucna chystáme, bude zpřístupnění druhého patra dolu. Projekt máme hotový a čekáme na finanční prostředky, které se nám snad podaří získat, dodává Květa Jirmanová.

Měděný důl Bohumír
Historie dolování na Jívecku je proti jiným regionům Podkrkonoší poměrně mladá. Souvisí až s rozvojem průmyslu 19. století. Celé území je součástí morfologicky a geologicky samostatného celku - vnitrosudetské neboli dolnoslezské pánve. První zmínky o dolování sahají do roku 1853, konec těžby je pak datován na rok 1965. V roce 2015 se tak po 50 letech otevřel veřejnosti.

Nové návštěvnické centrum v měděném dole Bohumír v Jívce na Trutnovsku funguje od prvního červencového víkendu.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související