V Liberci chtějí zavést přísnější postihy za znečištění veřejných prostranství psími exkrementy

25. březen 2023 07:47

Liberec plánuje zpřísnit postihy pro majitele psů, kteří po svých zvířatech neuklízejí exkrementy. Poplatek za psy ale vedení města nezvýší. Podnět k tomu dostalo od obyvatel, kterým vadí od zvířat znečištěné veřejné prostory.

Vysoké pokuty za neuklizené psí exktrementy

Strážníci můžou majiteli psa na místě udělit pokutu až 10 000 korun. Toho budou při přistižení nezodpovědných majitelů využívat.

„Ty, kteří nechávají po sobě hovínko neuklizené, pokutovat. Pokud možno v horní částce, co umožní městská policie, a to je 10 000 korun. Pokuta ve správním řízení může být maximálně 20 000 korun. Když odmítne někdo zaplatit, anebo například není ten pachatel hned ztotožněn,“ uvedl liberecký primátor Jaroslav Zámečník ze SLK.

Odhalit takový přestupek se ale daří strážníkům málokdy. „Když držitel zvířete vidí strážníka, tak dělá vše pro to, aby to uklidil. I kdyby na to měl použít třeba jen kapesníček,“ sdělila pro ČTK mluvčí liberecké městské policie Daniela Bušková.

Kolik takových přestupků strážníci pokutují, se podle ní ze statistik zjistit nedá. Evidované jsou souhrnně v rámci porušování vyhlášky o veřejném pořádku, kam spadá třeba i nedělní klid nebo čistota veřejné zeleně. Loni v souvislosti s porušením této vyhlášky v Liberci registrovali 39 přestupků.

Poplatky za psy město Liberec nezvýší

Současná výše poplatku za psy platí v Liberci od roku 2004. Sazba za prvního psa je ve výši 600 korun a za každého dalšího 1500 Kč, senioři platí za prvního psa 200 korun a za každého dalšího 300 Kč. Základní poplatek za prvního psa může být podle zákona až 1500 korun, v takové výši ho má třeba sousední Jablonec nad Nisou nebo Praha pro bytové domy. Mezi krajskými městy v zemi patří výše tohoto poplatku v Liberci mezi nejnižší, smysl navyšovat tento poplatek ale vedení radnice nevidí ani z ekonomického hlediska.

„Pokud bychom zvýšili tu částku o nějakých 40 procent, tak přínos do rozpočtu by nebyl až tolik výrazný. A na druhou stranu by to více škody způsobilo některým majitelům psů, kteří na to ekonomicky jen těžko dosáhnou. A domnívám se dokonce, že bychom ani neměli takový výběr jako dnes a někteří by toho psa zapřeli,“ řekl náměstek primátora Petr Židek z ODS.

Loni radnice na tomto poplatku získala 2,7 milionu korun. Aktuálně je ve stotisícovém městě registrováno 6087 psů, z nichž 2448 mají lidé starší 65 let. Drtivá většina plátců má jednoho psa, těch je přes 5 500. Platební morálku u majitelů psů považuje magistrát za velmi dobrou. Z celkem 19 824 případů, včetně ukončených registrací psů, radnice eviduje 615 dlužníků.

autoři: Eva Malá , Hana Hauptvogelová , reČRoL | zdroje: ČTK , Statutární město Liberec
Spustit audio

Související