V létě začne obce a města našeho kraje objíždět tzv. ekokaravan. Co si pod tím máme představit?

4. květen 2020 09:56

Před záchrannou stanicí pro handicapovaná zvířata v Jaroměři stojí zbrusu nový ekokaravan. Ochránci přírody mu také říkají maringotka. Jde o dřevěnou stavbu na kolech, se kterou chtějí v následujícím období objíždět města a obce královéhradeckého kraje a seznamovat lidi s ochranou přírody. 

Dalo by se říct, že teď doslova stojíme na prahu nového ekokaravanu. A v něm mezi krabicemi přerovnává různé zboží Anna Milerová. Jedna členka posádky, která bude s tímto unikátním vozem vyjíždět za lidmi. Za organizaci zabývající se ochranou přírody v Asii, konkrétně žraloků.

Čtěte také

„My jsme organizace Be Sea. Zaměřujeme se na celkovou osvětu co se týká ochrany oceánů. Ale v Indonésii se především soustředíme na ochranu žraloků. S tímto ekokaravanem nebude vyjíždět ovšem jen naše organizace, i další kolegové. Máma tady například krásná joja a ořezávátka na podporu nosatých opic v Indonésii."

Ekokaravan bude dělat osvětu ochrany přírody na celém světě, včetně naší republiky.

Před záchrannou stanicí pro handicapovaná zvířata v Jaroměři stojí zbrusu nový ekokaravan

„Určitě. Je to zejména zaměřené na naši republiku. Pointa toho je, že nabízíme osvětu spojenou se zábavou. Bude zde ukázka toho, jak se dá pomáhat zvířátkům. Já se potápím a miluji oceány. A na Kubě jsem měla možnost se setkat se žraloky. Pochopila jsem, že začínají být velmi ohrožení. A není zase tolik organizací, které by se tímto problémem zabývaly."

Čtěte také

Anna Milerová tedy bojuje za žraloky a skončila v této "maringotce".
„Budeme tuto myšlenku šířit dál spolu s dalšími projekty, jak českými tak zahraničními. Je to skvělý způsob jak všechny, co se zabývají ochranou přírody a jejich projekty propojovat. Maringotka je tu od toho, abychom spolupracovali. Příroda, to je jedna velká rodina a je třeba ji brát celkově a navzájem si pomáhat."

Ekokaravan je připravený vyjíždět i na festivaly a další venkovní společenské akce. Nebo mezi žáky do škol. Jeho první cesta je závislá na aktuálním uvolňování protiepidemických opatření.

Záchranná stanice pro handicapovaná zvířata JARO Jaroměř
ročně poskytuje péči více jak sedmi stům volně žijících živočichů v nouzi, které přijímáme z okresů Náchod, Trutnov, Hradec Králové a Rychnov nad Kněžnou.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související