V létě strážnici často pokutují popíjení alkoholu na veřejnosti. Jsou městské vyhlášky účinné?

29. červen 2016

Řada měst Královéhradeckého kraje má vyhlášku proti pití alkoholu na veřejnosti. Zákaz platí většinou v problémových místech - tedy ve středu měst, v parcích, nebo v okolí škol. Na dodržování pravidel dohlíží městské policie. Podle strážníků vyhlášky fungují dobře a umožňují městům vypořádat se s problémem, který by jinak řešit nešel.

„Víte, že tady se nesmí pít alkohol? Vidím vedle vás otevřené pivo." „Ale to není moje!" Muž sedící na lavičce před obchodním domem Atrium v centru Hradce Králové své jméno nechtěl říct.

Hned vedle stojí stánek s rychlým občerstvením. Prodavač Ali Asla říká, že problémy s opilými lidmi na lavičkách řeší policisté minimálně jednou týdně: „Minulý týden tady byl problém. Nějaký starší pán tady spadl."

Čtěte také

Podle mluvčí hradecké městské policie Evy Kněžourové stává na problémovém místě občas mobilní služena: „Je to centrum města, kde je spousta laviček, kde se nám tyto osoby opíjejí. A není na ně hezký pohled. Protože se zvyšující se hladinou alkoholu jejich agresivita bývá větší."

Za loňské období červen až září jsme řešili pokutou 162 osob.Eva Kněžourová, Městská policie Hradec Králové

V Hradci Králové platí vyhláška proti pití na veřejnosti už 8 let. Alkohol zakazuje na 55 místech města. Nejvíc přestupků proti vyhlášce řeší strážnici na jaře a v létě.

Eva Kněžourová říká, že se díky vyhlášce stuace v Hradci Králové zlepšila. Obdobný zákaz platí na 6 místech také v Týništi nad Orlicí.

Zákaz konzumace alkoholu (ilustr. obr.)

„Tady na nádraží nám docházelo k tomu, že socuálně slabí občané, nebo ti, kteří chtěli konzumovat alkohol, obstoupili východ a pod pohrůžkou násilí se snažili od lidí vylákat peníze. Aby si alkohol mohli koupit," říká velitel týništských strážníků Martin Štěpánek.

Podle něj se podařilo nešvar částečně zvládnout: „Protože mezi mláděží se to rozkřiklo, že se za to ti lidé trestají. Tak se snaží, aby ten alkohol očividně nebyl v těch originálních lahvích. Takže třeba rum přelévají do lahví od minerálek. I s tím se setkáváme."

Strážníci mohou pití na veřejnosti pokutovat až pokutou 5 tisíc korun.

„Samozřejmě je to problém. Pokud tito lidé nemají příjem, tak spíš pro ně platí ten zákaz pobytu na území města," vysvětluje Eva Kněžourová.

Dopitá láhev tvrdého alkoholu
Spustit audio