V létě bychom si měli dát pozor na studené potraviny. Ovlivňují naši chuť

30. červenec 2020

Studené nápoje a zmrzliny k létu neodmyslitelně patří. Jak ale ovlivňuje naše tělo teplota potravin, které mu dodáváme? V pořadu Hubněte zdravě prozradí doktorka Kateřina Cajthamlová.

Po studených potravinách a nápojích se více potíme, snižuje se ovšem i naše vnímání chuti. Můžeme tak sníst mnohem více sladkých nebo slaných potravin, než bychom chtěli. Pozor bychom si měli dát také na pitný režim, protože studené snižuje potřebu tekutin. „Lidé, kteří jsou u vody, se zchlazují koupáním a nemají žízeň. Zapomínají tak pít a mohou se dehydratovat,“ říká Kateřina Cajthamlová.

Výkyvy teplot mohou posloužit jako trénink našeho cévního systému, platí to však pouze tehdy, pokud jsme zdraví. „Pro lidi, kteří mají vysoký krevní tlak, srdeční nebo ledvinové onemocnění, to může být příliš,“ varuje doktorka.

„Pokud máme okolo vysokou teplotu a ještě dáme do našeho systému horký nápoj, pomůže nám to vnitřně teplotu trochu snížit. Platí to ale pouze tehdy, když naše tělo nebojuje proti infekci,“ upozorňuje na jednu skutečnost Kateřina Cajthamlová. V případě nemoci platí, že u viróz podáváme nápoje horké, u angíny studené. „Angína je lokální zánět. Pro naše mandle je tak polykání něčeho studeného chladivým obkladem.“

Jakou teplotu potravin by měli volit lidé s trávicím onemocněním nebo lidé ve stresu a má na výběr nápoje vliv denní doba? Poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio