V kultovním údolí v Bražci u Náchoda se zrodili Malina Brothers. Koná se tam festival Na Ostrovech

29. červen 2021

Přeneseme se pomyslně do malebného Pekelského údolí na břehu řeky Metuje, kde se v sobotu 10. července v Bražci u Náchoda bude konat oblíbený folkový a country festival Na Ostrovech, letos dokonce už podeváté. Festival organizuje a spolupořádá muzikant Pavel Malina.

Pavel Malina ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Jak to před lety začalo s festivalem Na Ostrovech? Protože vy u toho nejste od začátku.
Ne. U úplného začátku byl váš kolega Tomáš Peterka a duchovní otec festivalu Olda Bohadlo. Oni spolu tuhle věc upekli a začali pořádat festival Na Ostrovech. To je místo je pro nás kultovní, kam chodíme úplně odmalička a kde víceméně, dá se říct, i vznikli Malina Brothers. A Oldu Bohadla a Tomáše Peterku napadlo, že by to bylo vhodné místo na uspořádání folkového festivalu, což byl, myslím si, docela geniální nápad. Uspořádali první tři ročníky, na kterých jsem měl to štěstí vystupovat, ovšem potom se snad nepohodli nebo co, já úplně neznám detaily, ale každopádně se rozhodli, že to ukončí. A já jsem nad tím přemýšlel a říkal jsem si, že přece nemůžeme takovou úžasnou věc pustit a nechat být. Měl jsem už bohaté zkušenosti s pořádáním festivalu, který jsem dělal několik let v Písku, a tak jsem zbytku organizačního štábu nabídl, že kdyby chtěli, že bych do toho vstoupil a pomohl bych jim festival pořádat dál.

My už skoro 40 let vždy 25. prosince, chodíme na tohle kouzelné místo a tam si sedneme v hospůdce, pijeme pivo a hrajeme.
Pavel Malina, muzikant, organizátor festivalu Na Ostrovech

Dá se říct, že jste ho zachránil.
Prostě to tak mělo být, já si žádné velké zásluhy nepřipisuji.

Malina Brothers

Můžeme říct, čím je tento festival výjimečný?
Já si myslím, že ten festival je jedinečný právě tím místem, údolím v Bražci u Náchoda. To místo je neopakovatelné, lidé, kteří tam chodí, jsou z toho úplně nadšeni. Jsme trošku handicapováni tím, že se tam v podstatě nesmí. Jediný způsob, jak se tam dostat, je pěšky asi 2 km po cyklostezce procházkou z Bražce. Takže když tam chtějí přijít diváci, kteří nejsou mobilní nebo by tu cestu zkrátka neušli, tak my tomu říkáme shuttle, trošku jsme to převzali od Američanů, máme tam dva shuttly, které jezdí kyvadlově Ostrovy - Bražec, a ty lidi, kteří si na ten pěší výlet netroufají, odvezeme. Bezplatně.

Čtěte také

Může se tam taky přespat?
Dá se tam i přespat, máme tam poměrně dost prostoru, takže se tam dají bezplatně, zase podotýkám, postavit stany. Někdo přijede třeba i s karavanem, ale to spíš výjimečně, tím nechci nikoho nabádat, aby tam jezdil s karavany. Takže hlavně stany, pro ty tam máme místa dost, takže není problém přespat.

Říkal jste, Malina Brothers pochází tam odtud?
Určitě ano. My už skoro 40 let vždy každého 25. prosince chodíme na tohle kouzelné místo a tam si sedneme v hospůdce, pijeme pivo a hrajeme. Ty nejkrásnější večery byly vždy třeba až po druhé hodině ráno, kdy část osazenstva odpadla a pak se to celé zklidnilo. Potom jsme tam seděli až třeba do pěti, do šesti do rána a hrozně jsme si to užili. Tam se zrodila myšlenka, abychom vystoupili nejen v hospodě, ale i veřejně. A tak před 10 lety vznikli Malina Brothers.

Jakub Schmidt a Pavel Malina ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celý rozhovor s Pavlem Malinou o natáčení nové desky Malina Brothers, která se bude jmenovat Baroque Grass i současných a budoucích plánech včetně vyučování na náchodské ZUŠce si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související