V Krkonoších znovu začíná sezóna. Po třech týdnech je před provozovateli skiareálů perný víkend

31. leden 2020 09:23

Do Krkonoš míří na víkend tisíce lidí. Krátká lednová mezisezóna je ta tam - pololetní prázdniny v Česku a volno, které mají děti v Německu udělaly z přelomu ledna a února velmi žádaný termín. Jak to na horách aktuálně vypadá se sněhem nebo s ubytováním?

Horská služba Krkonoše dnes varuje před silným větrem, na hřebenech může v nárazech dosahovat rychlosti přes 100 km/h. Nejede horní úsek lanovky na Sněžku. Podmínky pro lyžování jsou ale velmi dobré, v Krkonoších leží i čerstvý sníh. Jen volných pokojů už je výrazně méně, než v minulých dnech.

Čtěte také

„Nyní se situace rapidně mění, neboť volného ubytování je opravdu málo. Tupuji, že z nějakých 90 procent je ve Špindlerově Mlýně obsazeno," říká Martin Jandura z Infocentra ve Špindlerově Mlýně.

Podobná situace je i v Peci pod Sněžkou, ale i v dalších částech Krkonoš - včetně hřebenových horských chat.

Spoléhat se příliš nedá ani na to, že by někdo na poslední chvíli svůj rezervovaný pobyt zrušil.
„Samozřejmě stává se to, počasí se nedá poručit. Nicméně ty pobyty jsou zaplacené a hoteliéři neradi dávají storna."

Počasí je zatím poměrně příznivé, teploty se pohybují kolem nuly nebo spíš těsně pod ní, takže ve středu i ve čtvrtek sněžilo. Zhruba dvacet centimetrů nového sněhu dělá radost především lyžařům, na druhé straně Horská služba zvýšila stupeň lavinového nebezpečí z prvního na druhý.

Čtěte také

Podle náčelníka Horské služby Pavla Jirsy navíc může především ráno hrozit i ledovka, víkend totiž bude podle meteorologů teplejší s nočními teplotami na horách těsně pod nulou.
„Určitě, měli jsme to v minulých dnech, než napadla ta nová sněhová pokrývka. Přes den bylo teplo a v noci to zmrzlo, tak byl na mnoha místech ledovatý terén a muselo se na to dávat pozor."

Oteplení ale žádné omezení provozu skiareálů nepřinese

Ve Špindlerově Mlýně i v Peci pod Sněžkou jedou lanovky naplno, v provozu jsou i sjezdovky pro noční lyžování a na hřebenech najdete desítky kilometrů upravených běžkařských tratí.

02028343.jpeg

Podle ředitelky Skiareálu v Mladých Bukách Kateřiny Pilařové bude i po oteplení dost sněhu i na níže položených sjezdovkách.
„Určitě budeme lyžovat dál. Jestli bude platit předpověď počasí, tak by mělo v příštím týdnu zase dojít k ochlazení po té teplé frontě, takže bychom měli mít opět dosněžovat a zkvalitňovat podmínky pro lyžaře."

Hlavní, takzvaná TOP sezóna, skončí v Krkonoších ve druhé polovině března.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související