V Krkonoších začíná letní sezóna. Otevírá se část hotelů i restaurací a rozjíždí některé lanovky

30. duben 2022 08:53

Krkonoše hlásí od soboty 30. dubna start letní sezóny. Otevřou se hotely a restaurace a po jarní odstávce obnoví provoz některé lanovky. Jak budou v provozu a čekají turisty v našich nejvyšších horách nějaké novinky? To zjišťovala reportérka Kateřina Kohoutová.

Čtěte také

Dopravní zařízení se rozjedou ve Špindlerově Mlýně a ve SkiResortu Černá hora - Pec. Po jarní odstávce se také vrátí do provozu, tedy pochopitelně za příznivého počasí, kabinková lanovka na Sněžku.

Konkrétně mohou lidé ve SkiResortu využít tři lanovky, a to kabinkovou na Černou horu a potom sedačkové, jednak z Velké Úpy na Portášky a také na Hnědý vrch.

Rozjíždí se také denně lanovka ze Špindlerova Mlýna na Medvědín. A potom postupně v průběhu května a v červnu, s blížícím se létem, bude zprovozněných lanovek v Krkonoších přibývat.

Čtěte také

Co dalšího v našich nejvyšších už začne fungovat? Co budou moci turisté využít?

Například se otevře Herní krajina Pecka v Peci pod Sněžkou, otevřou se také některé rozhledny, jako například na Hnědém vrchu. Ve střediscích začnou opět fungovat půjčovny, turisté tak budou mít možnost vyzkoušet si například koloběžky, elektrokola nebo elektrokoloběžky.

A zpřístupněna budou i různá dětská hřiště a další sportovní aktivity.

Jaké v těchto dnech panují podmínky na hřebenech. S čím by lidí, kteří se tam vydají, měli počítat?

Čtěte také

Přestože v údolích už panuje jaro, je teplo a svítí sluníčko, na hřebenech zůstává poměrně dost sněhu. Podle horské služby je tam zhruba 50 až 110 centimetrů sněhu. A nadále platí 1. stupeň lavinového nebezpečí, tedy nejmírnější riziko pádu laviny.

Lidé, kteří se v Krkonoších vydají na túru, by rozhodně měli mít pevnou obuv, mít s sebou i takzvané nesmeky, protože hlavně lesní úseky mohou být kluzké a nebezpečné. Dobré je také počítat s více vrstvami oblečení.

Vhodné je také vzít si dostatek jídla a pití, protože ne všechny horské chaty budou už o tomto víkendu otevřené.

Spustit audio

Související