V Krkonoších sněží, horská služba zvýšila stupeň lavinového nebezpečí na třetí z pětibodové stupnice

2. únor 2023 10:07

Stupeň lavinového nebezpečí v Krkonoších je tuto zimu poprvé na třetím stupni. Horská služba ho musela vyhlásit kvůli novým přívalům sněhu. A navíc sněžení neustává. Jaké riziko pádu lavin hrozí a co to znamená pro ty, kteří se do hor chystají vydat? Na to jsme se zeptali náčelníka Horské služby Krkonoše Pavla Cingra.

Jaké riziko tento 3. stupeň lavinového nebezpečí znamená? Hrozí pády lavin?

3. stupeň lavinového nebezpečí představuje značné nebezpečí. Sněhové profily vykazují střední až slabou stabilitu, takže nedoporučujeme lidem vstupovat na svahy nad 30 stupňů sklonu a být opatrní na svazích o sklonu 30 stupňů.

Čtěte také

Jakých míst by se lidé, kteří se chystají vydat do Krkonoš, měli vyvarovat?

Máme tady typické lavinové katastry, jsou to všechna údolí, která v Krkonoších máme. Od Kotelních jam, přes Labský důl, Údolí Bílého Labe, úbočí Kozích hřbetů, Dlouhý důl, Modrý důl a Obří důl. A samozřejmě jedná se dále o všechny svahy, které jsou s oním sklonem 30 stupňů a víc.

Jaká je tendence lavinového nebezpečí, bude se i nadále zvyšovat?

Zatím máme tendenci setrvalou, takže nepředpokládáme nyní zvýšení stupně lavinového nebezpečí, ale samozřejmě bude záležet na povětrnostní situaci. Tedy kolik doopravdy ještě sněhu nasněží, jak bude foukat vítr a jaká budou naše měření. Podle toho všeho se budeme rozhodovat.

Máte na závěr nějaké doporučení pro turisty, kteří se třeba o víkendu vydají do hor, do Krkonoš?

Čtěte také

V současné době fouká silný vítr, takže doporučuji sledovat naše webové stránky, zda vůbec na víkend doporučujeme hřebenové túry. To bude právě záležet na povětrnostní situaci. A doporučuji lidem, aby se do hor teď pouštěli pouze na sněžnicích, na skialpech nebo na běžkách.

Aby nechodili po horách pěšky, protože je tam spousta nového sněhu, bude se to bořit a je to vyčerpávající. Aby si dobře rozmysleli a naplánovali túru podle svých schopností a fyzické zdatnosti. Aby byli dobře vybaveni, a to i náhradním oblečením a rukavicemi. A určitě si s sebou vzali něco k jídlu a pití. A také nabitý mobilní telefon.

Spustit audio

Související