V Krkonoších skončily vánoční prázdniny. Řada turistů odjela, hory čeká na chvíli klidnější období

6. leden 2020 09:45

Velká část návštěvníků opustila krkonošská horská střediska. Hlavně ti, kteří tam za velké peníze strávili přelom roku. Turisty, kteří tam dorazí teď, ale čekají lepší podmínky. Jednak budou bydlet za lepší ceny, jednak se mohou těšit na čerstvý sníh. 

Čtěte také

„Ten pokles se dá očekávat kolem 30 až 40 procent. Očekáváme to pouze na dva týdny. Potom nabíhá únor, kde jsou holandské, dánské i české prázdniny. Takže zase půjdou nahoru ceny i obsazenost," říká Martin Jandura z turistického infocentra ve Špindlerově Mlýně.

Pokles cen se nebude týkat jen ubytování, ale i skipasů, a to o desítky korun. Navíc v Krkonoších začalo v sobotu odpoledne sněžit a sníh, který padá, dává naději na zajímavé lyžování.

Podle vedoucího provozu skiareálu Horní Mísečky-Medvědín Zdeňka Spilky navíc padá přesně takový sníh, který je na sjezdovky i na běžky téměř dokonalý.
„Je to naprosto ideální situace. Takže doufáme, že například rozšíříme běžecké tratě o dalších 5 až 6 kilometrů."

Lyžování je zábava

Kdo se ale těší na to, že když bude víc volných pokojů a méně turistů, tak si zalyžuje na prázdných sjezdovkách a stopou se bude prohánět téměř sám, ten se nejspíš těší marně.

Počet jednodenních návštěvníků nejspíš neklesne, odhaduje Zdeněk Spilka.
„Já si myslím, že to nepoklesne, protože tím, jak je málo přírodního sněhu a dole není prakticky žádný, tak si myslím, že zájem tady u nás bude stále velký."

Čtěte také

Horská služba v Krkonoších vyhlásila v souvislosti se sněžením první stupeň lavinového nebezpečí.

Podle náčelníka Pavla Jirsy ale není potřeba panikařit, o nic dramatického nejde.
„Pro lidi to v tuto chvíli neznamená nic. Protože jednička se dává, když napadne sníh. Není ho zatím mnoho a sněhová pokrývka je tak stabilní, že sníh by mohl padat jen na těch nejprudších a nejstrmějších stráních."

Na nejprudší a nejstrmější stráně pod případnou lavinu nejspíš nikdo dobrovolně nezamíří, protože k úrazu ale můžete přijít i na rovině v centru města, neznamená příznivé počasí pro horskou službu povel k rozchodu a volnu.

Zatím zaznamenali záchranáři v letošní sezóně v Krkonoších na tři stovky úrazů, vloni touto dobou to bylo zhruba o sto víc.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související